Economische schade loopt in tientallen miljarden

Veel bouwwerven liggen stil, hoewel er volgens het VBO vaak gewerkt kan worden. ©Tim Dirven

Met elke week dat ons land in lockdown zit, verliest België minstens een halve procent groei. Als het herstel traag verloopt, kan de schade echter nog veel hoger oplopen, zeggen het VBO en Voka.

Beide werkgeversorganisaties kwamen gisteren met een raming van de economische impact van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Het VBO en Voka staan achter die maatregelen, maar waarschuwen dat die enorm veel geld kosten en niet strenger dan nodig mogen worden toegepast.

VBO-hoofdeconoom Edward Roosens maakte voor elke sector een inschatting van het activiteitsverlies. Op basis van de verwachte daling van de jaarlijkse toegevoegde waarde worden de horeca- en evenementensector het zwaarst getroffen, gevolgd door de luchtvaart (zie grafiek). Beide sectoren liggen de facto helemaal stil. De enige sector die een klein beetje garen kan spinnen bij de crisis is de voedingsdistributie.

-3,3 procent
Impact lockdown
Als de lockdown zes weken duurt, doet dat volgens het VBO de economie met 3,3 procent krimpen.

In de bouw en de metaalsector wordt nog wel gewerkt, maar de activiteitsdaling in die belangrijke sectoren draagt ook bij tot een forse daling van de economische groei. In een basisscenario waarin de huidige maatregelen tot eind april van kracht blijven (dus ongeveer zes weken) komt Roosens uit op een terugval op jaarbasis van 3,3 procent, wat betekent dat de economie dit jaar met ongeveer 2 procent zou krimpen.

Het verschil met de voorspelling van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is opmerkelijk. Hoofdeconoom Bart Van Craeynest komt in hetzelfde basisscenario uit op een krimp van 7 procent in 2020. Uitgedrukt in euro’s spreekt Voka over 40 miljard euro schade, terwijl het VBO het op 14,5 miljard houdt.

De verschillen worden deels verklaard doordat Voka ervan uitgaat dat de economie zich na het opheffen van de coronamaatregelen slechts gedeeltelijk herstelt. ‘De kans dat het na zes weken onmiddellijk weer business as usual wordt, lijkt mij onwaarschijnlijk. Allicht komt er een overgangsperiode met een geleidelijke versoepeling’, zegt Van Craeynest.

'Te veel bouwwerven stilgelegd'

De werkgevers maken zich zorgen over de bouwsector, die volgens hen harder werd getroffen dan nodig. ‘Zeker tijdens de eerste dagen werden werven onterecht stilgelegd door lokale politiezones en burgemeesters. We kregen ook meldingen dat de politie in Brussel mensen vroeg naar een attest van hun werkgever. Dat is een maatregel die in Frankrijk geldt, maar niet in ons land’, zegt Roosen (VBO).

Ook Van Craeynest (Voka) denkt dat het mogelijk moet zijn de activiteit in de bouwsector te doen hernemen zonder dat de veiligheid in het gedrang komt. ‘Voor grote wegenwerken bijvoorbeeld moet het mogelijk zijn de afstand van 1,5 meter te respecteren.’

De Confederatie Bouw waarschuwde gisteren dat bij 58 procent van de bouwbedrijven liquiditeitsproblemen dreigen als de coronabeperkingen tot eind april gelden. Duurt de lockdown tot eind mei, dan loopt dat op tot 78 procent, zegt de vereniging op basis van een enquête bij 902 bouwbedrijven.

 

De VBO-cijfers houden ook rekening met een ‘inhaaleffect’ in sectoren zoals de handel, waarbij de verloren omzet deels wordt goedgemaakt na de crisis. En ze houden nog geen rekening met een mogelijk verstoring van de logistieke ketens en van de export naar andere getroffen landen. Roosens geeft toe dat die ‘rimpeleffecten’ nog extra schade kunnen aanrichten. ‘Alles staat of valt met hoe snel de andere EU-landen de problemen onder controle krijgen.’

Of we na zes weken van de huidige crisismaatregelen af zullen zijn, is natuurlijk nog maar de vraag. Duurt het dubbel zo lang – tot ergens in juni - dan verdubbelt de schade en komen we volgens het VBO dit jaar uit op een krimp met 5 procent. Bovendien dreigt de economie dan structurele schade op te lopen, doordat meer bedrijven failliet gaan en meer mensen hun job verliezen.

Zowel het VBO als Voka heeft lof voor de regeringsmaatregelen, maar vraagt hier en daar bijsturingen. Vooral de activiteitsdaling in de bouwsector, die mogelijk het gevolg is van een te streng lokaal optreden, baart hen zorgen (zie inzet).

Daarnaast wijzen ze erop dat werken aantrekkelijk moet blijven. Voka zet dat kracht bij met een opmerkelijk voorstel. ‘We vragen dat de overheid niet alleen 150 euro geeft aan wie zonder werk valt, maar ook aan diegenen die ervoor zorgen dat onze economie blijft draaien. Een prestatiepremie voor wie verplicht buitenshuis moet werken’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud