Advertentie

Een op drie vindt zijn werk niet zinvol

De resultaten van het onderzoek werd dinsdag voorgesteld op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). ©Photo News

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat werknemers en werkgevers naar oplossingen zoeken.

29 procent van de Vlamingen vindt zijn werk niet zinvol. Dat blijkt uit een onderzoek van de Antwerp Management School bij bijna 50.000 mensen. Het onderzoek werd dinsdag voorgesteld op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Werknemers die hun werk niet zinvol vinden, menen dat ze hun talenten te weinig kunnen inzetten, dat hun baan te weinig overeenkomt met hun interesses, dat ze zichzelf niet kunnen zijn en dat ze te weinig ondersteuning krijgen van hun werkgever.

Afhankelijk van functie

Slechts 5 procent van de Vlamingen noemt zijn werk dan weer zinvol over de hele lijn. ‘Dat is een schrikwekkend laag aantal’, zegt Ans De Vos van de Antwerp Management School.

Of mensen hun werk zinvol vinden, hangt af van hun statuut en hun functie. Wie veel zeggenschap heeft over de invulling van een baan, zoals zelfstandigen of kaderleden, is tevredener over zijn werk.

Werk aan de winkel

Kris Peeters beseft dat er werk aan de winkel is. ‘Als mensen hun werk zinvol vinden, zullen ze zonder problemen tot de pensioenleeftijd werken’, zegt hij. ‘Werknemers en werkgevers moeten daarom samen naar oplossingen zoeken.’

Peeters wijst erop dat zinvol werk aansluit bij het debat over werkbaar en wendbaar werk, waarvoor hij een resem aan hervormingen heeft uitgewerkt. ‘Die hervormingen maken deel uit van de hardware, zodat werken werkbaarder wordt. Zinvol werk is de software.’

Op basis van het onderzoek gaat het kabinet-Peeters uitzoeken hoe de federale regering kan helpen om meer werknemers het gevoel te geven dat hun werk zinvol is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud