Advertentie

Eén op tien IT'ers is goedkope Indiër

Steeds meer IT-bedrijven halen hun personeel in Indië. ©Verheijden/Hollandse Hoogte

Van de 46.000 mensen die in de Belgische informaticasector werken, zijn bijna tien procent gedetacheerde arbeidskrachten uit Indië.

Dat blijkt uit een studie van de vakbond BBTK.

Informaticus is al jaar en dag een knelpuntberoep en steeds vaker halen IT-bedrijven hun personeel dan maar in Indië. Dat blijkt uit een onderzoek van de socialistische bediendenbond BBTK. Ze klagen vooral de oneerlijke concurrentie aan omdat Belgische programmeurs, analisten en softwareontwikkelaars uit de markt geprijsd worden door de Indiërs die hier tegen minimumloon komen werken.

‘Wij zijn er niet tegen dat Indische werknemers hier komen werken, maar het moet wel tegen de zelfde loonkost zijn als Belgische werknemers.’
Erwin De Deyn
voorzitter BBTK

Door een verdrag uit 2006 tussen België en Indië kunnen Indiërs tijdelijk in ons land komen werken volgens het systeem van detachering. Ze mogen hier dan maximaal vijf jaar komen werken, vallen onder de Belgische arbeidswetgeving, maar betalen hun bijdragen voor de sociale zekerheid in eigen land. Op die manier kunnen Belgische IT-bedrijven goedkoper een informaticus uit Indië in dienst nemen dan iemand die onder de Belgische sociale zekerheid valt. In Indië bedraagt de werkgeversbijdrage 12 procent terwijl het tarief hier eerder rond de 33 procent schommelt. 

‘Het gaat om oneerlijke concurrentie waardoor Belgische werknemers hun job verliezen’, zegt Erwin De Deyn, voorzitter van BBTK. Door de lagere bijdragen voor sociale zekerheid spaart een Belgisch IT-bedrijf al gauw 6.000 euro per jaar uit door Indische werknemers in dienst te nemen in plaats van iemand uit België.

Andere arbeidsvoorwaarden

Bovendien vallen Indiërs die hier komen werken met een arbeidsvergunning B niet onder de geldende loon- en arbeidsvoorwaarden omdat de collectieve arbeidsovereenkomsten op hen niet van toepassing zijn. De meeste Indiërs worden daardoor naar hier gehaald aan het minimumloon. Het gemiddelde brutojaarloon voor een Belgische IT’er bedraagt 49.500 euro, voor een gedetacheerde Indische werknemer is dat 39.400 euro. De socialistische vakbond berekende dat de Belgische sociale zekerheid jaarlijks 26 miljoen euro misloopt doordat Indische informatici hier geen sociale bijdrage betalen.

39.400
Het gemiddelde brutojaarloon voor een Belgische IT'er bedraagt 49.500 euro. Voor een gedetacheerde Indische werknemer is dat 39.400 euro.

Sinds 2007 is het aantal gedetacheerde Indiërs in ons land toegenomen van iets meer dan 1.200 tot net geen 4.500 vorig jaar. Van de 46.000 mensen die in de IT-sector werken zou inmiddels één op de tien uit Indië komen. Er komen meer gedetacheerde informatici uit Indië, dan alle gedetacheerden uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Roemenië, Bulgarije en Polen samen. 

‘Wij zijn er niet tegen dat Indische werknemers hier komen werken, maar het moet wel tegen de zelfde loonkost zijn als Belgische werknemers’, zegt De Deyn. ‘Nu maken werkgevers er doelbewust misbruik van om goedkope mensen te kunnen vinden.’

Collectief ontslag Belgen

Militanten van de BBTK voerden vrijdagochtend actie voor de poorten van het Indische IT-bedrijf Tech Mahindra aan het hoofdkantoor in Evere.

‘Het is een typisch voorbeeld van hoe Belgische werknemers vervangen worden door Indische werknemers tegen minimumloon’, zegt De Deyn. ‘In 2015 heeft Tech Mahindra de IT-afdeling van Mobistar, nu Orange, overgenomen. Vorig jaar kwam dan de aankondiging van collectief ontslag, waarbij 70 Belgische werknemers moeten vertrekken omdat ze intussen zijn vervangen door Indische werkkrachten.’

BBTK vraagt dat de federale regering het bilateraal verdrag met Indië herbekijkt, zodat gedetacheerden maximaal 6 maanden in ons land kunnen komen werken. Bovendien moet de Vlaamse regering ervoor zorgen dat alle gedetacheerde Indiërs hier ook onder de collectieve arbeidsovereenkomsten vallen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud