'Eén sector op drie ziet verloren jobs niet terugkomen'

Rudi Thomaes (links) en Thomas Leysen

Een derde van de Belgische sectoren ziet de werkgelegenheid nooit meer herstellen tot het niveau van voor de crisis. Dat heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) gezegd bij de voorstelling van sombere economische vooruitzichten. De werkgeversorganisatie vindt dat België na de verkiezingen het economisch beleid van Duitsland moet kopiëren.

Het VBO vroeg aan zijn leden, de sectoren, wanneer ze weer het niveau van voor de crisis zullen bereiken. De grote meerderheid van de sectoren verwacht dat de economische activiteit in 2012 weer dat peil evenaart.

Maar voor de werkgelegenheid zijn ze veel somberder. De autosector, grafische nijverheid, hout- en textielindustrie, staalnijverheid en voedingsnijverheid geloven dat de werkgelegenheid nooit meer het peil van voor de crisis haalt. Zes maanden geleden was slechts een kwart van de sectoren zo somber over de werkgelegenheid, maar het VBO merkt op dat de steekproef toen lichtjes verschilde.

Deze slechte vooruitzichten van uitsluitend industriële sectoren betekenen niet noodzakelijk dat de totale werkgelegenheid laag zal blijven. De dienstensectoren, waar de werkgelegenheid veel hoger is, zijn optimistischer.

Geleidelijk

Op basis van zijn peiling bij de sectoren rekent het VBO op een geleidelijk economisch herstel. De Belgische economie groeit in 2010 met 1,2 procent en in in 2011 met 1,4 procent. De werkgeversorganisatie is daarmee somberder dan het Federaal Planbureau, dat respectievelijk 1,4 en 1,7 procent groei verwacht.

Rudi Thomaes, de gedelegeerd bestuurder van het VBO, dringt aan op krachtige maatregelen na de verkiezingen. 'De grote uitdaging na 13 juni is geloofwaardigheid opbouwen om het vertrouwen te herstellen.'

Vroeg of laat

Hij verwees naar het stijgende renteverschil tussen België enerzijds en Duitsland, Frankrijk en Nederland anderzijds. 'Vroeg of laat moeten we maatregelen nemen die het Duitse model volgen.' Hij verwees herhaaldelijk naar onze oosterburen.

'In Duitsland is de beperking van het begrotingstekort verankerd in de grondwet. In België bestaat het omgekeerde en voorziet de wetgeving stijgende uitgaven.' Hij verwees impliciet naar de groeinorm van 4,5 procent voor de uitgaven voor gezondheidszorg. 'De wetgeving moet een streng antidopingsignaal geven in plaats van gedopeerde groei te legaliseren.'

Onrustwekkend

'Heel onrustwekkend om niet te zeggen hallucinant is dat honderden, zelfs duizenden werkgevers moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Dat geldt voor alle beroepen, van schoonmaak tot logistiek. Gezien de huidige kraptes is geen enkele regeerakkoord zonder een turbo op het activeringsbeleid geloofwaardig. Ongeveer de helft van de werklozen, vooral 50-plussers wordt niet opgevolgd. Er is ook een debat nodig over de wachtuitkering voor jongeren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud