Engie rekent erop dat twee kerncentrales openblijven tot 2045

Hoewel de regering-Michel een jaar geleden met het Energiepact nog eens de kernuitstap tegen 2025 bevestigde, gaat Engie er in zijn boekhouding van uit dat de politiek die beslissing nog terugdraait. ©ANP

De Franse energiegroep Engie gaat ondanks de geplande kernuitstap in 2025 uit van een levensduurverlenging voor de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3.

De Franse energiegroep Engie heeft in haar boekhouding voor 2018 een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de Belgische kerncentrales die nog langer kunnen openblijven en de centrales die onherroepelijk dichtgaan.

615 miljoen euro
Afboeking scheurtjescentrales
Engie boekte de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 al voor 615 miljoen euro af.

Voor de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 is het verdict duidelijk. Het moederbedrijf van Electrabel boekte vorig jaar een waardevermindering van 615 miljoen euro op die twee centrales, die zoals gepland in 2022 en 2023 sluiten. ‘Daarover is geen discussie meer’, zei Engie-CEO Isabel Kocher gisteren tijdens de presentatie van de jaarresultaten in Londen.

Opvallend is dat over de sluiting van de twee jongste centrales, Doel 4 en Tihange 3, veel minder zekerheid bestaat. Hoewel de regering-Michel een jaar geleden met het Energiepact nog eens de kernuitstap tegen 2025 bevestigde, gaat Engie er in zijn boekhouding van uit dat de politiek die beslissing nog terugdraait.

Nucleaire rente

Om de restwaarde van het nucleaire park te bepalen kijkt Engie naar de verwachte toekomstige cashflow van de centrales. Het gaat er niet van uit dat Doel 4 en Tihange 3 in 2025 sluiten, maar rekent erop dat beide reactoren twintig jaar langer mogen draaien, tot 2045.

Engie houdt er ook al rekening mee dat het de Belgische schatkist een nucleaire rente zal moeten betalen om de centrales langer open te mogen houden.

Om te vermijden dat het licht uitgaat, verwacht Engie dat België ook na 2025 kernenergie nodig heeft. Het moederbedrijf van Electrabel verwijst naar ‘het gebrek aan een voldoende gedetailleerd en aantrekkelijk industrieel plan om investeerders aan te trekken voor vervangende productiecapaciteit’.

Gascentrales

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft dan wel een steunmechanisme in de steigers staan om de bouw van gascentrales aan te moedigen, volgens Engie volstaat dat niet om de volledige nucleaire exit tegen 2025 mogelijk te maken.

De levensduurverlenging komt ongetwijfeld aan bod bij de volgende regeringsvorming.
Isabelle Kocher
CEO Engie

Op dit moment lopen met de Belgische overheid geen onderhandelingen over een levensduurverlenging, ‘maar dat zal ongetwijfeld aan bod komen bij de vorming van de volgende regering’, aldus Kocher. ‘De beslissing komt toe aan de autoriteiten en wij zijn klaar om alle scenario’s te bespreken.’

Om kerncentrales na 2025 open te houden is een aanpassing van de wet op de kernuitstap nodig en Engie gaf eerder al aan investeringsgaranties te zullen eisen van de overheid. ‘De levensduurverlenging zou gepaard gaan met zeer zware investeringen’, zei Kocher nog. ‘We kunnen dat enkel doen als de regelgeving wordt aangepast en duidelijkheid schept.’

Engie is overigens niet de enige die vraagtekens plaatst bij de volledige kernuitstap in 2025. De nucleaire waakhond FANC onderzoekt nu al aan welke veiligheidsvereisten de reactoren moeten voldoen als ze langer openblijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud