Advertentie
Advertentie

Euforie ondernemers wijst op krachtig economisch herstel

Een containerschip in de haven van Antwerpen. ©Wim Kempenaers

Het Belgische ondernemersvertrouwen stijgt in mei naar het hoogste peil in 14 jaar. Dat is wellicht de voorbode van een sterke economische heropleving in de komende maanden.

De Belgische bedrijfsleiders zijn uitzonderlijk optimistisch, blijkt uit een maandelijkse peiling van de Nationale Bank. De indicator van het ondernemersvertrouwen stijgt in mei voor de zesde maand op rij en klokt af op 6,5 punten, tegenover 4,4 punten in april. Het is van juli 2007 geleden dat bedrijfsleiders zo positief waren over de economie.

'Het ondernemingsklimaat verbetert opnieuw in de diensten aan ondernemingen en de bouwnijverheid', zegt de Nationale Bank. 'Een wind van optimisme waait ook in de handel.' In de dienstensector werden ondernemers vooral optimistischer over de vooruitzichten. De beoordeling van de huidige activiteit bleef ongeveer stabiel. Ook in de handel verbeterden de vooruitzichten en in de bouwsector verbeterden alle indicatoren.

In de verwerkende nijverheid veranderde het economische klimaat weinig. De bedrijfsleiders werden optimistischer over de vooruitzichten, maar somberder over het orderboekje en het niveau van de voorraden.

Het valt op dat de ondernemers in het algemeen positiever zijn over de economische vooruitzichten dan over de huidige conjunctuur. Ze verwachten dat de geleidelijke heropening van de samenleving de economische activiteit in de komende maanden flink opkrikt. De Nationale Bank ondervraagt geen bedrijven die hoofdzakelijk aan gezinnen diensten verlenen, zoals cafés. Maar ook daar is beterschap op komst, want het Overlegcomité kondigde op 11 mei een belangrijk pakket versoepelingsmaatregelen aan voor 9 juni.

Horeca

Cafés en restaurants mogen over twee weken ook binnen weer klanten ontvangen. Bovendien mogen dan onder meer fitnesscentra, sauna's, bioscopen en theaters hun deuren heropenen. Bijkomende versoepelingen zijn in het vooruitzicht gesteld voor juli en augustus. Vanaf begin september zou het dagelijks leven min of meer normaal zijn.

Veel economen verwachten een versnelling van de groei in het tweede en vooral derde kwartaal.

In die context verwachten veel economen een versnelling van de groei in het tweede en vooral in het derde kwartaal. De grootbanken en de Europese Commissie verhoogden de jongste weken hun groeiprognoses voor de Belgische economie. Ze voorspellen dat de economische activiteit in 2021 met 4 tot 4,5 procent zal groeien na een krimp van 6,3 procent in 2020.

Economen zien de heropleving in 2022 doorzetten, zij het in een iets trager tempo. De economische activiteit zal over ongeveer een jaar weer het niveau van net voor de pandemie bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud