Facebook geeft privacycommissie Nederlandse les

Facebook ziet een schending van de taalwet. ©AFP

Facebook gooit vandaag op het privacyproces in hoger beroep een nieuw argument in de strijd. Engelse woorden zoals ‘browser’ in het eerste vonnis schenden de taalwet, luidt het.

Vandaag gaat voor het Brusselse hof van beroep een nieuwe fase van start in de juridische veldslag tussen Facebook en de Belgische privacycommissie. In november oordeelde de rechter in eerste aanleg dat het sociale netwerk niet-gebruikers niet mag volgen via sociale plug-ins. Dat zijn bijvoorbeeld de vind-ik-leuktoepassingen op andere sites.

Facebook tekende beroep aan tegen dat kortgedingvonnis. Een van de argumenten die het sociale netwerk nu in stelling brengt, gaat over de taal van het vonnis uit november. Dat de tekst van dat vonnis ettelijke Engelstalige woorden bevatte zoals onder meer ‘browser’, ‘server’ en ‘homepage’, is een schending van de taalwet, betogen de advocaten van Facebook nu.

Vonnistaal

Zij redeneren dat als aan de advocaten gevraagd wordt om het Nederlands als proceduretaal te hanteren, dit ook voor de rechter moet gelden. Het vonnis moest dus integraal in het Nederlands en een vertaling van de Engelse woorden was nodig. Dat gebeurde niet en kan een grond zijn om het vonnis nietig te laten verklaren, stellen ze.

Een ‘browser’ wordt voor Facebook een ‘internetsnuffelaar’.

In het verzoekschrift dat Facebook indiende doet het sociale netwerk ook suggesties hoe de Engelse woorden vertaald hadden moeten worden. Een ‘browser’ wordt voor Facebook een ‘internetsnuffelaar’, een ‘cookie’ krijg de vertaling ‘koekje’ opgeplakt.

Dat Facebook als technologiebedrijf die woorden sowieso snapt, wijst het juridische team af. ‘Het is een vereiste dat justitie voor iedereen verstaanbaar is’, stelt advocaat Dirk Lindemans, die Facebook Belgium vertegenwoordigt. Het maakt dus niets uit dat een techbedrijf betrokken is. ‘Anders krijg je een hellend vlak richting klassenjustitie.’ Facebook zelf wil niet al te diep ingaan op het ‘juridisch-technisch’ aspect.

Twee processen

Het taalargument is maar een van de zeven grieven die Facebook oplijst. Facebook houdt voet bij stuk dat de gewraakte methode nodig is om de beveiliging van het platform te verzekeren. Het twijfelt er ook aan of het Belgische recht van toepassing is en de Belgische privacycommissie bevoegd. De verwerking van Europese data gebeurt immers op de Europese hoofdzetel van Facebook in het Ierse Dublin.

Voor Facebook lopen er nu twee processen tegelijk. Vrijdag vindt de tweede zitting van het proces ten gronde tussen Facebook en de privacycommissie plaats. Daarin komen ook de gebruiksvoorwaarden aan bod waar gebruikers moeten mee instemmen als ze zich registeren op het sociale netwerk. Maar Facebook maakt zich sterk dat het over alle items nog een vergelijk kan vinden met de privacywaakhond buiten de rechter om.

Een andere kopzorg voor Facebook is het einde van het Safe Harbor-tijdperk. Dat 15 jaar oude akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten was tot oktober vorig jaar de wettelijke basis voor datatransfers tussen beide continenten. Toen vernietigde het Europese Hof van Justitie het. Een opvolger moet er dit weekend zijn, maar de deadline wordt niet gehaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud