Fiscus in de clinch met VAB in miljoenenzaak over wegenwachters

De VAB werkt in ploegen voor pechverhelping, maar de fiscus betwist dat het gaat om ploegenarbeid. ©Maarten De Bouw/ID

De VAB ligt in de clinch met de fiscus over een miljoenenaanslag. De grootste mobiliteitsclub van Vlaanderen betaalt zijn wegenwachters al jaren onder het regime van de ploegenarbeid.

Elke dag helpen de 260 wegenwachters van VAB meer dan 900 mensen die autopech hebben. Die wegenwachters werken over het hele land, ook ’s nachts en in het weekend. Maar de manier waarop de VAB al jaren zijn wegenwachters uitbetaalt, zint de fiscus niet.

De VAB kan al jaren miljoenen euro’s aan belastingen uitsparen door zijn wegenwachters onder het regime van de ‘ploegenarbeid’ te laten werken. Daardoor hoeft de VAB de bedrijfsvoorheffing op de ploegentoeslag die zijn wegenwachters krijgen niet door te storten.

Ploegenarbeid

Volgens de fiscus maakt de VAB onterecht gebruik van het regime van de ploegenarbeid, ook al werken zijn wegenwachters ‘in ploegen’. In de wet staan enkele voorwaarden om onder het regime te vallen. Een bedrijf moet minstens vier ploegen van minstens twee werknemers hebben en die moeten hetzelfde werk doen, zowel qua inhoud als qua omvang. Die moeten ook de hele week een continue bezetting verzekeren. De ploegen moeten elkaar opvolgen zonder onderbreking.

De VAB werkt inderdaad met ‘ploegen’ van wegenwerkers die hun opdrachten krijgen vanuit de hoofdzetel in Zwijndrecht. En die ploegen wisselen elkaar af volgens afgebakende diensturen, die weliswaar overlappen. Maar elke wegenwachter heeft wel zijn eigen voertuig om chauffeurs met pech te helpen.

In de wet wordt het begrip ‘ploeg’ niet precies gedefinieerd, maar volgens de fiscus betekent dat niet dat elk bedrijf dat met ‘ploegen’ werkt, waarvoor dezelfde dienstregeling is afgesproken, onder het regime van de ploegenarbeid valt.

Miljoenen

Als de fiscus gelijk krijgt, zal de VAB miljoenen euro’s aan extra belastingen kwijt zijn. Het bedrijf geeft in zijn laatste jaarrekening aan dat het gaat om zo’n 7,8 miljoen euro voor de periode van 2012 tot 2018. De VAB heeft de miljoenen intussen al doorgestort in afwachting dat het Antwerpse hof van beroep beslist wie gelijk heeft.

7,8 miljoen
Voor de periode 2012-2018 gaat het om een betwist bedrag van 7,8 miljoen euro.

In eerste aanleg heeft de fiscus al gelijk gekregen van de Antwerpse rechtbank. De rechtbank gaf toe dat het niet van tel is of de wegenwachters op andere plaatsen in het land werken om onder de ploegenarbeid te vallen. Maar het is niet omdat de wegenwachters dezelfde dienst verlenen dat ze echt als een ploeg kunnen beschouwd worden. En dus besloot de rechter in eerste aanleg alvast dat de VAB onterecht gebruikmaakt van de belastingvrijstelling voor ploegenarbeid.

Maar het is nu afwachten of het Antwerpse hof van beroep het vonnis zal volgen of niet. VAB-woordvoerster Joni Junes: ‘We wachten met VAB momenteel op de uitspraken van het hof. Maar het geschil zal geen enkel effect hebben op de werking of de resultaten van VAB. We hebben de betwiste bedragen al geprovisioneerd.’

Mobiliteitsclub

De VAB is sinds 1924 uitgegroeid tot de grootste Vlaamse mobiliteitsclub, met 360.000 leden en meer dan 2 miljoen klanten via de leasing- en verzekeringsmaatschappijen die voor hun wagenpark ook met de VAB werken. Vorig jaar draaide de vennootschap VAB 180 miljoen euro omzet en 5,5 miljoen euro nettowinst. Bij de hele VAB-groep, werken meer dan 1.350 mensen, als je er ook het personeel in de rijscholen, bandencentrales en technische centra bij telt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud