netto

'Geen digitale meter als rendement niet gegarandeerd is'

Om te kunnen genieten van het volle rendement van zonnepanelen moet de elektriciteitsmeter terugdraaien om overtollig opgewekte stroom op te slaan op het net. ©ANP XTRA

Ondanks de beloftes van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dreigt het rendement van zonnepanelen toch te lijden onder de invoering van de digitale meter. 'Er komt geen digitale meter als hiervoor geen oplossing is', reageert Tommelein.

Aangezien digitale meters niet fysiek kunnen teruggedraaid worden zoals vandaag de klassieke analoge meter, moet dat gesimuleerd worden opdat eigenaars van zonnepanelen toch kunnen genieten van de volledige opbrengst van hun installatie.

De Vlaamse regering is echter niet bevoegd om het effect van de terugdraaiende meter met een digitale meter, die vanaf 1 januari stelselmatig wordt ingevoerd, helemaal na te bootsen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vrijdag.

In de regeling die de ministers hebben goedgekeurd, wordt de terugdraaiende meter maar voor één derde gecompenseerd.

Zonnepanelen

'Wie zonnepanelen heeft of er plaatst vóór 2021, heeft minstens 15 jaar recht op het voordeel van de terugdraaiende meter', zo beloofde Tommelein bij de beslissing over de invoering van de digitale meter.

'Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden. We zijn momenteel in overleg met de Vreg om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen.'
Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie

Alleen kan Tommelein zijn belofte niet hardmaken. De Vlaamse regering is wel bevoegd om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien, maar voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator Vreg bevoegd en de btw en accijnzen zijn een federale aangelegenheid. Op twee derde van het plaatje heeft Tommelein dus geen grip.  

Uitstel

'Deze zoveelste discussie bewijst opnieuw dat minister Tommelein niet klaar is met zijn dossier', zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders. 'Zijn overhaaste beslissingen zorgen er enkel voor dat de stroomfactuur naar boven zal gaan.' Beenders vraagt uitstel voor de uitrol van de digitale meters. Die staat begin volgend jaar gepland.

'De onduidelijkheid die vandaag heerst is ook nefast voor verdere investeringen in zonnepanelen. Tommelein moet snel duidelijkheid geven, want als een digitale meter investeren in zonnepanelen minder interessant maakt, dan moet hij die uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn.'

Minister Tommelein laat nu verstaan dat de digitale meter er voorlopig niet komt als het rendement niet is gegarandeerd. “Als er geen oplossing komt, zal ik de digitale meter voorlopig niet invoeren”, aldus de minister. Het zegt in overleg te gaan met de Vlaamse energieregulator Vreg.

Sectorfederatie ODE (Organisatie voor Duurzame Energie) vraagt snel duidelijkheid over de rendabiliteit van zonnepanelen bij de uitrol van de digitale meter. 'We blijven optimistisch en constructief, maar mocht de rendabiliteit niet behouden kunnen blijven dan vragen we om te wachten met de invoer voor mensen met zonnepanelen', zegt algemeen directeur Bart Claeys. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud