Grote bedrijven zijn sterkste jobmotor van België

Nike kondigde voor zijn vestiging in Laakdal vorig jaar in totaal 1.200 nieuwe aanwervingen aan. ©rv

De grootste bedrijven in ons land hebben de jongste twee jaar 36.000 jobs gecreëerd, waardoor ze goed zijn voor vier op de tien nieuwe banen. 70 procent van die jobs is minstens een halftijdse baan.

Het cliché wil dat België een land is van kleine en middelgrote ondernemingen. 56 procent van de werknemers is aan de slag in een bedrijf met minder dan 200 personeelsleden. Toch hebben de kmo’s de afgelopen twee jaar weinig banen gecreëerd, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst van Sociale Zekerheid (RSZ).

20.000
Slechts 20.600 van de 83.700 banen - een op de vier - die er sinds de start van de regering zijn bijgekomen, staan op het conto van bedrijven met minder dan 200 werknemers.

Slechts 20.600 van de 83.700 banen - een op de vier - die er sinds de start van de regering zijn bijgekomen, staan op het conto van bedrijven met minder dan 200 werknemers.

Grote bedrijven doen het een pak beter: de afgelopen twee jaar creëerden ze 63.100 banen. Dat is liefst 75 procent van het aantal, terwijl ze voor maar 44 procent van de private tewerkstelling staan.

In de groep grote bedrijven doen vooral diegene met meer dan 1.000 werknemers het goed: ze stellen 36.000 mensen meer tewerk dan twee jaar geleden. Daarmee staan de grootste bedrijven, goed voor 23 procent van het totale aantal banen, voor vier op de tien nieuwe jobs.

Halftijds

Let wel, de 83.700 nieuwe banen zijn niet allemaal voltijdse jobs. Dat is het geval voor 25.400 nieuwe arbeidsplaatsen. 33.600 banen zijn minstens halftijdse, maar geen voltijdse jobs. Dat betekent dat 58.800 van de 83.700 (70%) van de nieuwe jobs minstens een halftijdse baan is. De overige 30 procent, zo’n 25.100 banen, zijn er waarbij minder dan halftijds wordt gewerkt of het zijn seizoens-, interim- of flexi-jobs.

Van grote bedrijven wordt vaak gedacht dat ze vooral mensen ontslaan. Deze cijfers sturen dat beeld bij.
Edward Roossens
Hoofdeconoom VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wijst erop dat grotere ondernemingen op de economische hervormingen van de voorbije jaren surfen. Dankzij de loonmatiging, de indexsprong en de taxshift zijn zij concurrentiëler. Enkele jaren geleden kostte een uur arbeid bij ons 14 procent meer dan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Op dit moment is dat nog 9 procent.

‘Doordat vooral grote bedrijven exporteren, profiteren zij het meest van die verbeterde concurrentiepositie’, zegt VBO-hoofdeconoom Edward Roossens. Voorts wijst hij erop dat kleinere zaken, zoals cafés, restaurants, hotels en winkels het slachtoffer zijn geworden van de verslechterde economie door de aanslagen in Parijs en Brussel. ‘Dat heeft de groei van de werkgelegenheid in zulke zaken afgeremd.’

Starters

Jan Denys, arbiedsmarktdeskundige van de hr-dienstverlener Randstad, besluit uit de cijfers dat grote bedrijven ondanks de recente herstructureringsgolven allesbehalve mogen worden afgeschreven. ‘Het is goed dat het beleid inzet op starters, maar het is evenzeer belangrijk dat ze kunnen doorgroeien tot grote bedrijven. Daar loopt het in ons land nog al te vaak mis.’

Volgens Denys moet de politiek lessen trekken uit de cijfers. ‘Beleidsmakers mogen er niet van uitgaan dat er alleen kmo’s zijn’. Roossens zit op dezelfde lijn: ‘Vaak wordt het kunstmatige onderscheid gemaakt tussen de kmo’s, die iedereen sympathiek vindt, en grote bedrijven, die het niet nauw nemen met de fiscale regels en vooral mensen ontslaan. Deze cijfers plaatsen dat in perspectief.’

Het is een van de redenen waarom het VBO zo op het behoud van de notionele intrestaftrek hamert. Bij de hervorming van de vennootschapstaks waarover de regering zich buigt, is het schrappen van die aftrek voor bedrijven met veel eigen vermogen een van de opties. Dan het geld dat zo wordt bespaard, zou het algemene tarief van 33,99 procent kunnen dalen.

Maar het VBO waarschuwt ervoor dat het volledig schrappen van de notionele intrestaftrek, waarvan vooral grote bedrijven gebruikmaken, banen kan kosten. De werkgeverskoepel wil een afgeslankte versie van de aftrek behouden voor bedrijven die veel mensen in dienst hebben, opdat zij niet zouden vertrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud