Advertentie
Advertentie

Herstel Belgische economie versnelt

Een café in Brussel. De horeca heeft in het tweede kwartaal zijn deuren heropend. ©Photo News

De economische activiteit is in het tweede kwartaal met 1,4 procent toegenomen dankzij de versoepeling van de lockdown. De hoge groei is een van de oorzaken van de stijgende inflatie.

De heropleving van de Belgische economie versnelt, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit groeide in het tweede kwartaal met 1,4 procent na een groei van 1,1 procent in het eerste kwartaal. De groei in de dienstensector (1,4%) was hoger dan in de industrie (1,1%) en de bouw (0,5%).

De dienstensector was de motor van de groei, omdat verscheidene maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus werden versoepeld. De horeca mag weer klanten ontvangen. Ook feestzalen, fitnesscentra, bioscopen en theaters heropenden hun deuren. De groei was iets hoger dan verwacht.

Maar de Belgische economie is nog niet volledig hersteld van de pandemie. De economische activiteit ligt nog altijd 2,5 procent lager dan eind 2019.

De grootbanken verwachten dat het herstel doorzet. BNP Paribas Fortis en ING voorspellen voor het hele jaar een groei van ruim 5 procent. 'We houden er wel rekening mee dat de Europese economie in het derde kwartaal wat hinder ondervindt van de deltavariant van het coronavirus', zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. Hij verwijst naar de negatieve gevolgen voor het toerisme.

Inflatie

Intussen meldt Statbel dat de Belgische inflatie in juli is gestegen naar 2,27 procent, het hoogste peil sinds maart 2019. Het Federaal Planbureau had 1,84 procent inflatie voorspeld, tegenover 1,63 procent in juni.

De toename van de inflatie is vooral te wijten aan de sterke prijsstijging van energie.

De toename van de inflatie is vooral te wijten aan de energieprijzen. Het economisch herstel doet de vraag naar olie stijgen, terwijl het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten de productie beperken. Energieproducten zijn gemiddeld 14,7 procent duurder dan vorig jaar. Vooral de prijs van aardgas (+38,8%) is fors gestegen. De inflatie zonder energie blijft met 1,13 procent relatief laag.

Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, merkt op dat het risico van hoge inflatie in Europa kleiner is dan in de VS, omdat de stimulus van de overheid en de vraag naar goederen en diensten hier minder groot zijn. 'De prijsstijging van het middelste product bedraagt minder dan 1,5 procent.' Hij verwacht dat de inflatie begin volgend jaar weer daalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud