Het vaccinpaspoort: hoeveel vrijheid geeft een prik?

Twee Israëli's tonen hun 'green pass', het bewijs volledig ingeënt te zijn tegen Covid-19. Israël opende vorige week tal van bedrijven en diensten voor houders van een ‘groene pas’. ©AFP

Mogen mensen met een vaccin straks reizen, een event meepikken of gaan sporten? Premier Alexander De Croo lijkt (nog) niet gewonnen te zijn voor dat idee. De betrokken sectoren zijn wel fan. 'Dit is de grootste crisis in vredestijd, dan moet je creatief durven na te denken.'

Op 17 maart komt de Europese Commissie met een voorstel voor een digitaal vaccinatiepaspoort. Die pas moet reizen weer mogelijk maken. Tenminste als je gevaccineerd bent, een negatieve covidtest aflegde of voldoende antilichamen hebt.

Na de technische hordes zou het paspoort er voor de zomer kunnen zijn. De Zuid-Europese landen drukken op het gaspedaal en willen - als het allemaal te traag gaat - desnoods alleen verder. Ze hunkeren naar toeristen. Ook Denemarken, Zweden en Oostenrijk zijn fan.

België is gereserveerder. Premier De Croo (Open VLD) vindt het goed dat Europa de technologie ontwikkelt, maar benadrukt dat het vaccineren nog niet ver genoeg gevorderd is voor een vaccinatiebewijs. Hij wil niet dat er een tweedeling komt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Bovendien is het nog niet zeker of mensen die gevaccineerd zijn ook minder besmettelijk zijn.

Creatief

De reissector ziet wel eten en drinken in zo'n coronapas. 'Politici hebben nu de kans om via een uniform EU-certificaat de vakantiezomer deels te redden', zegt Sarah Saucin, de woordvoerster van de TUI België.

Een vaccinpas gaat niet alleen over toeristen, maar ook over zakenreizigers, bouwvakkers en contractanten die de grens over moeten.
Hans Maertens
Gedelegeerd bestuurder Voka

Ook Voka vindt dat er een vaccinatiepaspoort moet komen. 'Het gaat niet alleen over toeristen, maar ook over zakenreizigers, bouwvakkers en contractanten die over de grens moeten', zegt Voka-topman Hans Maertens. 'Vandaag moeten zij in quarantaine en getest worden als ze de grens oversteken. Dat kan simpeler via een vaccinatiepaspoort.'

En wat met de privacy en het gevaar voor discriminatie? 'We snappen de bezorgdheden, maar dit is de grootste crisis in vredestijd. Alle creatieve manieren moeten we op tafel durven te leggen', zegt Maertens.

Mogen mensen die nog niet gevaccineerd zijn, dan fluiten naar de Spaanse zon, die Griekse tempel of een zakenlunch in Duitsland? 'Nee', klinkt het bij TUI, 'sneltesten zijn betrouwbaar en voldoende beschikbaar. Ze zijn de tweede bouwsteen voor een veilige vakantie.' Maertens beaamt dat. 'Combineer een vaccinatiepaspoort met sneltesten. België kocht er genoeg, laat ons daar gebruik van maken.' Ook Unizo volgt dat idee.

Israël achterna?

Een vaccinatiepaspoort biedt ook binnenlandse mogelijkheden. In Israël mag je met een ‘groene’ pas naar de fitness, het zwembad en culturele activiteiten. Ook Bahrein en China delen al digitale vaccinatiecertificaten uit.

De beslissing over wat je met zo'n certificaat kan doen, wordt genomen door de individuele lidstaten.
Ursula von der Leyen
Voorzitter Europese Commissie

Zou dat in België ook kunnen? 'De beslissing over wat je met zo'n certificaat kan doen, wordt genomen door de individuele lidstaten', zei Commissievoorzitster Ursula von der Leyen eind februari.

De eventsector zegt alvast ja tegen het gebruik van een vaccinatiepaspoort in België. 'Zeker', zegt Bruno Schaubroeck, de woordvoerder van de koepelorganisatie Event Confederation. De sector hoopt op een Europees of mondiaal vaccinatiepaspoort. Dat wil niet zeggen dat de bedrijven bezoekers die niet - of nog niet - gevaccineerd zijn, zullen weigeren. 'Er kan geen sprake zijn van discriminatie. Wel kunnen we een (snel)testbewijs vragen.' De eventsector wil snel met de overheid bekijken hoe ze zo’n paspoort kan en mag inzetten.

Ook de Vlaamse Sportfederatie ziet soelaas. 'Als er een vaccinatiebewijs komt, zie ik niet in waarom we mensen hun sportbeleving zouden ontzeggen', zegt voorzitter Koen Umans. 'Als je een paar ingeënte badmintonners hebt, zie ik het probleem niet. Het is geen perfecte oplossing, maar mensen hebben sport nodig.'

Als er een vaccinatiebewijs komt, zie ik niet in waarom we mensen hun sportbeleving zouden ontzeggen.
Koen Umans
Voorzitter Vlaamse Sportfederatie

Unizo-topman Danny Van Assche twijfelt aan het gebruik van zo'n coronapas in België. 'Het lijkt me allemaal wat ingewikkeld en onrechtvaardig. Vanaf 1 mei mag de horeca open. Een vaccinatiepaspoort zou betekenen dat wie al gevaccineerd kon worden voorrechten krijgt op andere klanten. Met meer aan een tafel zitten bijvoorbeeld of dichter bij elkaar staan, of gewoon toegang krijgen. Om dat als zaakvoerder allemaal te organiseren en te controleren is niet min. Het kan ook simpeler: zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud