Impact donderdag of vrijdag merkbaar aan de pomp

Olie uit Saoedi-Arabië is vandaag goed voor 17 procent van de Belgische bevoorrading. ©BELGAIMAGE

De impact van de droneaanval dit weekend op het hart van de Saoedische olie-industrie is ten vroegste donderdag of vrijdag merkbaar aan de pomp. Dat zegt de federatie van brandstoffenhandelaars Brafco.

De aanval op de Saoedische installaties het voorbije weekend veroorzaakte maandag de grootste prijsstijging ooit op de oliemarkten. Aanvankelijk steeg de prijs van olie 20 procent, om nadien af te zwakken naar 10 procent.

Zoals het er nu naar uitziet, zal de impact niet catastrofaal zijn.
Johan Mattart
Algemeen directeur Brafco

De kans is groot dat we dat zullen merken aan de pomp, maar hoeveel duurder diesel en benzine worden, is moeilijk in te schatten. 'De prijs aan de pomp is afhankelijk van heel wat factoren. Van de slotkoersen, maar ook van de prijs van de dollar. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal de impact niet catastrofaal zijn', verwacht Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco.

Drempels

Dat is ook het gevolg van een aantal drempels die zijn ingebouwd bij de berekening van de maximumprijzen aan de pomp in ons land. 'Grote stijgingen worden zo afgevlakt', legt Mattart uit. Prijsstijgingen aan de pomp zijn daardoor pas later deze week - donderdag of vrijdag - merkbaar.

Dat geldt niet voor de prijs van stookolie. Die gaat onmiddellijk mee met de internationale markten. Dinsdag volgt nog een kleine daling, omdat rekening wordt gehouden met de slotkoers van vrijdag. Maar vanaf woensdag zal de impact van de aanvallen op Saoedi-Arabië wel al merkbaar zijn voor stookolie.

Olie uit Saoedi-Arabië is vandaag goed voor 17 procent van de Belgische bevoorrading. Rusland is met 39 procent onze grootste leverancier van olie, blijkt uit cijfers van de Belgische Petroleum Federatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud