Industrie zet zich schrap voor 'ongeziene' staking

©Photo News

De vakbonden verwachten dat hun nationale staking woensdag ‘ongeziene’ proporties aanneemt. De havens en de Belgische industrie maken zich op voor het ergste.

De haven van Antwerpen zet al sinds dinsdagmiddag een rem op het aantal zeeschepen dat de Schelde nog mag opvaren. Het Havenbedrijf anticipeert zo op de staking van woensdag en wil voorkomen dat het tot files komt als woensdag de havenarbeiders het werk neerleggen. 

‘We verwachten een grote impact’, zegt Annelies Nauwelaerts van het Antwerpse Havenbedrijf. ‘Niet alleen de havenactiviteiten worden getroffen, ook de toeleveringsketen van logistieke en industriële activiteiten in het binnenland.’

Een staking in de haven werkt ook door op de toeleveringsketen van logistieke en industriële activiteiten in het binnenland.
Annelies Nauwelaerts
woordvoerder Havenbedrijf Antwerpen

De containertrafiek in de Antwerpse haven zal woensdag nagenoeg volledig stilliggen. Omdat de havenarbeiders aan de staking deelnemen, worden de grote containerterminals preventief gesloten. In het Deurganckdok gaat de MSC-PSA European Terminal (MPET) 24 uur dicht, net als overbuur Antwerp Gateway (DP World). Ook de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen zal stilliggen, net als een aantal depots en spoorterminals.

Bij de zee- en rivierloodsen wordt geen staking verwacht, maar wel bij de sleepdiensten van het Havenbedrijf, bij de dokloodsen van Brabo en bij de sluiswachters. De kans is daardoor reëel dat het scheepvaartverkeer volledig komt stil te liggen.

Gentse haven

Ook in Gent voorziet de haven een staking zoals ze die al een tijdje niet meer heeft meegemaakt. ‘De impact zal groot zijn. Verschillende piketten zullen belangrijke delen van de haven onbereikbaar maken’, zegt Daan Schalck, de CEO van North Sea Port. ‘Omdat de havenarbeiders massaal staken, zal er niet geladen en gelost kunnen worden. Ook de grote industriële bedrijven zoals Volvo en ArcelorMittal zullen stilliggen.’

De vakbonden laten verstaan dat het gros van de Gentse havenbedrijven niet bereikbaar zal zijn door blokkades op de belangrijkste verkeersknooppunten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud