Advertentie

Inflatie duikt weer onder nul

De inflatie zake in november onder nul procent, vooral onder invloed van goedkopere motorbrandstoffen. ©Photo News

De inflatie in ons land is in november weer negatief geworden. Vooral door de daling van de olieprijs zakte ze van plus 0,09 procent in oktober tot min 0,11 procent deze maand. Het flirten met deflatie is een weinig hoopgevend signaal dat de economie blijft slabakken.

De consumptieprijsindex daalde in november met 0,13 punt naar 100,09 punten. De index daalde vooral onder invloed van goedkopere motorbrandstoffen, een onrechtstreeks gevolg van de daling van de olieprijs op de internationale markten. Ook lagere prijzen voor vliegtuigtickets en telecommunicatie drukten de inflatie, terwijl ook huisbrandolie, fruit en buitenlandse reizen goedkoper werden. Groenten, met inbegrip van aardappelen, werden deze maand duurder. Dat was vooral het geval voor bloemkolen, groene bonen, kropsla, witloof en tomaten. Ook de prijzen van personenwagens gingen de hoogte in.

De gezondheidsindex, die geen rekening houdt met alcoholische dranken, tabakswaren en motorbrandstoffen, bleef in november stabiel op 100,28 punten. De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedraagt -0,01 procent en is voor het eerst negatief sinds januari 2010.

Het rekenkundig gemiddelde van de gezondheidsindex van de laatste vier maanden bedraagt 100,19 punten in november, tegenover 100,23 in oktober. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die op 101,02 punten staat, werd deze maand dus niet overschreden.

Duitsland

België is niet het enige land waar de lage inflatie stilaan een probleem vormt, in grote delen van Europa is dat zo. Het officiële inflatiecijfer voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone, wordt pas om 14 uur bekendgemaakt, maar Capital Economics berekende al op basis van de cijfers van vijf deelstaten dat de inflatie vermoedelijk is gezakt van 0,7 tot 0,4 procent. Door de ‘aanhoudende zwakte in de energiecomponent’ zal de Duitse inflatie de komende maanden wellicht verder dalen, mogelijk tot in negatief territorium, verwacht het onderzoeksbureau. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud