Advertentie
Advertentie

Inflatie stijgt onverwacht boven 2 procent

De prijs van benzine en diesel is flink gestegen. ©ANP

De Belgische inflatie is in juli gestegen naar 2,27 procent, het hoogste peil sinds maart 2019. Vooral energie werd duurder.

De stijging van de levensduurte versnelt, blijkt uit cijfers van Statbel. De inflatie steeg in juli naar 2,27 procent, tegenover 1,63 procent in juni. Het Federaal Planbureau had slechts 1,84 procent inflatie voorspeld.

De toename van de inflatie is vooral te wijten aan de sterke prijsstijging van energie. Energieproducten zijn gemiddeld 14,7 procent duurder dan een jaar geleden, tegenover 10,8 procent in juni. Vooral de prijs van aardgas (+38,8%) is fors gestegen. De inflatie zonder energie blijft met 1,13 procent relatief laag.

+38,8%
prijsstijging aardgas
Aardgas is 38,8 procent duurder dan een jaar geleden.

De stijging van de index van consumptieprijzen tussen juni en juli is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor elektriciteit, aardgas en motorbrandstoffen. Consumenten moeten ook duidelijk meer betalen voor een overnachting in een hotelkamer en vliegtuigtickets. Private huur daarentegen werd goedkoper.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is niet overschreden. Dat betekent dat de weddes van ambtenaren en de sociale uitkeringen voorlopig niet worden aangepast aan de hogere levensduurte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud