Advertentie

Inkomensverlies door corona treft nog een gezin op vijf

©ANP

De negatieve impact van de coronacrisis op het inkomen van gezinnen vermindert en daardoor daalt het aantal kwetsbare gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

Het aantal gezinnen dat geen inkomensverlies lijdt door de coronacrisis is van februari tot april gestegen naar 79 procent, tegenover 69 procent in het tweede kwartaal van vorig jaar. Tot die groep behoren onder meer gezinnen met een gewaarborgd inkomen, zoals gepensioneerden en andere uitkeringstrekkers.

Maar nog altijd 21 procent van de gezinnen lijdt wel inkomensverlies, versus 31 procent in het tweede kwartaal van vorig jaar. Vooral het aantal gezinnen met een inkomensverlies van meer dan 10 procent is afgenomen.

Zelfstandigen

De zelfstandigen zijn het meest getroffen, omdat sommigen hun activiteit moesten stopzetten tijdens de lockdown, zegt de Nationale Bank. Er zijn veel zelfstandigen actief in de horeca en de evenementensector. In mei van vorig jaar meldde bijna een op twee zelfstandigen een inkomensverlies van meer dan 30 procent. Ook loontrekkenden die tijdelijk werkloos waren leden inkomensverlies.

Sindsdien is het inkomensverlies gedaald, maar zelfstandigen blijven de categorie die het zwaarst is getroffen door de crisis. In maart van dit jaar worstelde 19 procent van de zelfstandigen met een inkomensverlies van meer dan 30 procent en in april 9 procent.

9 procent van de zelfstandigen worstelt met een inkomensverlies van meer dan 30 procent.

Intussen zijn de spaarbuffers van de gezinnen toegenomen. 59 procent van de gezinnen had van februari tot april een spaarbuffer van meer dan zes maanden, tegenover 54 procent in het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat betekent dat ze voldoende spaargeld hebben om zes maanden noodzakelijke uitgaven zoals gebruikelijke aankopen en huur te dekken.

Kwetsbaar

Het aantal gezinnen met een spaarbuffer van minder dan één maand steeg van 10 naar 11 procent. 'Bij inkomensverlies zijn die gezinnen bijzonder kwetsbaar en kunnen ze zeer snel in bestaansonzekerheid belanden', zegt de Nationale Bank. Dat risico is het grootst bij inactieven, met uitzondering van gepensioneerden.

Het aantal kwetsbare gezinnen is gedaald van een op tien naar een op vijftien.

Maar het aantal kwetsbare gezinnen is volgens de Nationale Bank gedaald van een op tien in het tweede kwartaal van vorig jaar naar een op vijftien in de periode van februari tot april van dit jaar. Ze definieert een kwetsbaar gezin als een huishouden waarvan het inkomen met meer dan 10 procent daalt en de spaarbuffer minder dan drie maanden lopende uitgaven dekt.

De cijfers over het inkomensverlies, de spaarbuffers en kwetsbare gezinnen zijn gebaseerd op de maandelijkse enquête over het consumentenvertrouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud