Investeren in informatica loont

ICT-investeringen zijn een klassieke motor van productiviteit. ©REUTERS

Elke euro extra investering in informatica krikt de toegevoegde waarde in een Belgisch bedrijf gemiddeld met 1,38 euro op, blijkt uit een onderzoek van vier economen.

De toegevoegde waarde van bijkomende informatica-investeringen verschilt weliswaar naargelang de omvang van het bedrijf en de sector waarin het actief is. Het effect is beduidend groter in grote ondernemingen dan in kleine. Het effect is ook groter in sectoren met een relatief lage productiviteitsgraad, zoals de bouw, transport en logistiek, de verwerkende nijverheid en de groothandel.

Drie economen van de Leuvense universiteit, onder wie professor Joep Konings, en een van de Nationale Bank baseerden zich voor het onderzoek op data van de Nationale Bank over de informatica-aankopen van nagenoeg alle Belgische bedrijven tussen 2002 en 2013.

De mate waarin bedrijven al dan niet investeren in informatica, verklaart tot 10 procent van de productiviteitsverschillen tussen bedrijven, is ook een van hun conclusies.

Productiviteit

De informatica-investeringen zijn traditioneel een motor van economische groei, rechtstreeks en onrechtstreeks omdat ze tot een hogere productiviteit leiden. Tussen 2002 en 2013 groeide de private sector van de Belgische economie met gemiddeld 2,2 procent. Daarvan is 0,8 procentpunt, dus meer dan een derde, te danken aan informatica-investeringen, berekende ze.

De onderzoekers stellen echter vast dat vanaf 2010, na de banken- en economische crisis van 2008-2009, het opstuwend effect van de informatica-investeringen bijna volledig is stilgevallen. Dat is volgens hen dan ook een van de redenen voor de tragere groei van de productiviteit en van de economie in het algemeen in ons land de jongste jaren: bedrijven hebben te weinig extra informatica-investeringen gedaan.

Aanmoedigen

Hun aanbeveling luidt dat het beleid investeringen in computers en ander informaticamaterieel moet aanmoedigen, vooral in grote bedrijven en in de belangrijkste sectoren van onze economie, om het productiviteitspeil van de Belgische economie te verhogen.

De vier economen publiceerden de resultaten van hun onderzoek in de paper ‘The return on information technologie: who benefits most?’. Een samenvatting verscheen zopas in een Briefing van Vives, het onderzoekscentrum van de Leuvense universiteit voor regionale economie, met de titel ‘How (much) do computers contribute to welfare?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud