Advertentie

Jobverlies ING weegt niet op ondernemersvertrouwen

De Meir in Antwerpen. Vooral handelaars werden optimistischer over de economische vooruitzichten. ©Photo News

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in oktober voor de tweede maand op rij licht gestegen.

De zware herstructurering bij ING heeft geen negatieve invloed op het optimisme van bedrijfsleiders. Integendeel, de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank steeg in oktober naar -1,8 punten, tegenover -2,2 in september. Hij noteert daarmee duidelijk boven het langetermijngemiddelde van -7,5 punten.

Het valt op dat het ondernemersvertrouwen voor de tweede opeenvolgende maand anders evolueert dan het consumentenvertrouwen. De ontslagrondes bij ING, Caterpillar en andere bedrijven hebben zowel in september als oktober het consumentenvertrouwen flink doen dalen.

Ondernemers vinden blijkbaar dat de vooruitzichten voor de Belgische economie de jongste weken niet fundamenteel zijn veranderd. Ze zitten daarmee op dezelfde golflengte als economen, die voorlopig geen reden zien om hun groeivooruitzichten te verlagen.

Vooral in de handel werden de bedrijfsleiders optimistischer. Dat is te danken aan de verbetering van de vraagvooruitzichten. Ook in de bouw en diensten aan bedrijven verbeterden de economische vooruitzichten.

In de verwerkende nijverheid daarentegen werden de ondernemers somberder over het orderboekje. Nochtans steeg de bezettingsgraad van de productiecapaciteit naar 80,4 procent, tegenover 79,6 procent in juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud