Johnny Thijs wordt voorzitter NMBS

Johnny Thijs ©BELGA

In de federale regering is er een consensus om voormalig Bpost-CEO Johnny Thijs voorzitter van de NMBS te maken. Dat vernam De Tijd. Een audit van consultant EY moet als breekijzer dienen.

'Als voorzitter van de NMBS moet Thijs mee het bedrijf op het spoor krijgen’, luidt het in regeringskringen. Premier Charles Michel (MR), minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en NMBS-topman Jo Cornu kregen gisteren de audit van de consultant EY binnen over de vastgoeddochters van het spoor­bedrijf.

Het is een lijvig rapport dat opgedeeld is in verschillende bundels en hoofdstukken. De conclusie is hard voor de toplui die zich bezighouden met het vastgoed van de NMBS. ‘Dynamiet’, was gisteren te horen in regeringskringen.

NMBS-topman Jo Cornu presenteert de resultaten van de audit morgen aan het auditcomité en de raad van bestuur. Die krijgt ook de resultaten van de benchmark­studie, waarin de NMBS vergeleken wordt met andere Europese spoorbedrijven.

De N-VA wil de audit als ‘breekijzer’ gebruiken voor een grote kuis bij de NMBS. Het toont de nood aan een grondig moderniseringsplan aan. Maar de partij wil nu eerst ook haar mannetjes in de raad van bestuur van de NMBS en de infrastructuurbeheerder Infrabel droppen, om mee te wegen op de hervormingen. Daar moet tegen de zomer meer duidelijkheid over zijn, als Galant met een moderniseringsplan komt.

‘Het oorspronkelijk plan van een tabula rasa in de raad van bestuur is verlaten’, luidt het in meerderheidskringen. 'Het scenario is dat de N-VA de zitjes van de Vlaamse socialisten inneemt.’ Om hun electorale gewicht te kunnen verzilveren, kan de N-VA ook aanspraak maken op de voorzittersstoel. ‘Daarover bestaat een politieke consensus’, luidt het in meerderheidskringen. ‘Ik weet van niets’, zegt Thijs in een reactie.

Dat de N-VA het voorzitterschap van de NMBS kan claimen, ligt delicaat. Want er moet in principe taalpariteit zijn aan de top. CEO Jo Cornu is net zoals Johnny Thijs Nederlandstalig. Bovendien is de huidige voorzitter Jean-Claude Fontinoy de rechterhand van MR-minister Didier Reynders. Alleen als premier Michel een oplossing heeft gevonden voor Fontinoy kan de reshuffle worden doorgevoerd. Maar vooralsnog laat Michel niet in zijn kaarten kijken over Fontinoy.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud