KBC: 'Belgische economie krimpt met 9,5 procent in 2020'

KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove. ©Tim Dirven

De economische activiteit in ons land zal spectaculair dalen omdat de quarantainemaatregelen tegen het coronavirus wellicht drie maanden duren.

'Een heel zware recessie.' Dat is wat België en veel andere landen te wachten staat als we de nieuwe, erg sombere economische vooruitzichten van KBC mogen geloven.

We krijgen een heel zware recessie.
Jan Van Hove
Hoofdeconoom KBC

KBC verwacht dat bijna alle Europese landen en de VS de quarantainemaatregelen verlengen. 'We veronderstellen in ons basisscenario dat een periode van drie maanden volstaat om de epidemie voldoende te beheersen', zegt KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove. 'De recessie in de eerste jaarhelft is veel zwaarder dan we zelf hadden vooropgesteld.'

Daarom heeft de bank haar groeivooruitzichten spectaculair verlaagd. KBC verwacht dat de Belgische economie in 2020 met 9,5 procent krimpt. Tot dusver voorspelde de bank een daling van de economische activiteit met slechts 0,4 procent. Voor de eurozone verwacht KBC een krimp van 11,3 procent.

Een krimp van de Belgische economie met 9,5 procent doet het begrotingstekort fors oplopen. Een vuistregel suggereert dat het deficit dan toeneemt tot ruim 9 procent van het bruto binnenlands product of meer dan 40 miljard euro.

Fors herstel in 2021

Maar KBC heeft ook wat goed nieuws. Dankzij ingrijpende overheidsmaatregelen komt er een heel sterk herstel vanaf het derde kwartaal. 'Dat herstel zal in België sterker zijn dan in de andere landen.' De bank verwijst naar de sterke 'automatische stabilisatoren' (het grote gewicht van de overheid in de Belgische economie) en het actieve crisisbeleid. Ze voorspelt dat de Belgische economie in 2021 met 12,3 procent groeit. Zo'n groei zou de achteruitgang van dit jaar helemaal goedmaken.

Met haar nieuwe vooruitzichten is KBC veel somberder dan de andere grootbanken. BNP Paribas Fortis voorspelt een krimp van 3,5 procent. ING publiceert maandag nieuwe vooruitzichten. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, verwacht dat de nieuwe prognose een krimp van ongeveer 4 procent zal zijn.

Steeds meer economen zijn ervan overtuigd dat de recessie van 2020 veel zwaarder wordt dan die van 2009. Het jaar na de financiële crisis van 2008 kromp de Belgische economie met 2 procent.

Andere scenario's

Naast het basisscenario vermeldt KBC nog twee andere, mogelijke scenario's. In een optimistisch scenario, waarbij de quarantainemaatregelen sneller verdwijnen, krimpt de economie slechts met 5 procent. In een pessimistisch scenario, waarbij België het virus niet onder controle krijgt en periodes met en zonder quarantainemaatregelen elkaar afwisselen, krimpt de economie met 13,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud