KBC verhoogt fors groeiprognose Belgische economie

Hans Dewachter, hoofdeconoom van KBC. ©saskia vanderstichele

De bank ziet de economische activiteit in 2021 met 5,3 in plaats van 4,5 procent groeien.

KBC is sinds vorige maand aanzienlijk optimistischer geworden over de Belgische economie. Na de hoger dan verwachte groei van 1 procent in het eerste kwartaal verwacht de bank een verdere versnelling. Ze voorspelt dat de economische activiteit in het tweede kwartaal met 1,2 procent groeit en in het derde kwartaal met 1,5 procent.

'De jongste indicatoren, waaronder het vertrouwen van de gezinnen en bedrijven, doen vermoeden dat het herstel verder vaart wint', zegt Hans Dewachter, hoofdeconoom van KBC. 'Dat wordt vooral gevoed door de terugkeer van de consument. Het verdwijnen van veel beperkende coronamaatregelen en de goed stand houdende arbeidsmarkt ondersteunen de private consumptie. Meer algemeen lijken ook andere componenten van de binnenlandse vraag, waaronder de bedrijfsinvesteringen, op te veren.

De jongste indicatoren, waaronder het vertrouwen van de gezinnen en bedrijven, doen vermoeden dat het herstel verder vaart wint.
Hans Dewachter
Hoofdeconoom KBC

Daarom verhoogt KBC de groeiprognose voor 2021 van 4,5 naar 5,3 procent. KBC is daarmee optimistischer dan de drie andere grootbanken, die groeicijfers tussen 4,5 en 4,8 procent voorspellen. Alleen het Federaal Planbureau is met een groeiraming van 5,5 procent nog positiever.

Het krachtig economisch herstel is volgens Dewachter ook goed nieuws voor de arbeidsmarkt. 'Allicht zal de toename van het aantal faillissementen beperkt kunnen blijven en de terugkeer van de tijdelijk werklozen naar de arbeidsmarkt vlotter verlopen dan eerder gevreesd. Daarom zien we werkloosheidsgraad nu minder oplopen, van 5,7 procent eind 2020 naar 6,5 procent eind 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud