Kernkabinet nog altijd bijeen over brugpensioenen

©BELGA

Premier Charles Michel zoekt koortsachtig naar een vergelijk over het akkoord dat de sociale partners maandagavond over het brugpensioen hebben gesloten.

Om het bevriende ACV niet voor het hoofd te stoten wil CD&V dat compromis volledig uitvoeren. Maar de N-VA en Open VLD staan op de rem. Dat mensen die al met brugpensioen zijn niet op zoek hoeven naar werk vinden de Vlaams-nationalisten en de liberalen normaal. Maar ze slikken niet dat ook nieuwe bruggepensioneerden van de sociale partners niet hoeven te solliciteren.

De bonden en de werkgevers willen alleen dat ze ‘passief’ beschikbaar zijn. Dat betekent dat ze alleen moeten ingaan op een job als die hen wordt aangeboden. ‘We kunnen ouderen toch niet dumpen in een passief systeem’, zei Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD).

Passieve beschikbaarheid

Michel toetste bij de meerderheidspartijen enkele ‘wonderoplossingen’ af. Het achterliggende idee is dat het sociaal akkoord wordt goedgekeurd en dat via bijkomende maatregelen ook de N-VA en Open VLD tevreden worden gesteld.

Dat kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van de definitie van ‘passieve beschikbaarheid’ of door het verminderen van het aantal redenen waarop werkzoekenden zich kunnen beroepen om een aangeboden baan te weigeren. Het kernkabinet buigt zich vrijdag al tot diep in de namiddag over de materie.

De christelijke bediendebonden LBC en CNE voerden vrijdagmiddag alvast actie aan de Wetstraat om de druk op de regering hoog te houden. Die moet het akkoord van de sociale partners over de eindeloopbaan 'onverwijld en integraal' goedkeuren. Zo'n 150 vakbondsmilitanten tekenden present voor de actie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud