Krantenbedelers zetten zaak tegen Bpost stop

De dagbladhandelaars kloegen aan dat Bpost voor het verdelen van abonnementskranten jaarlijks een steunbedrag ontvangt, maar dat er voor de losse verkoop in de winkels geen enkele steun is voorzien. ©BELGA

Het postbedrijf sloot een schikking met de dagbladhandelaars.

De Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP) stopt haar juridische procedure voor het Europees Hof van Justitie over de subsidies die Bpost krijgt voor de verdeling van kranten en tijdschriften. De steun, gemiddeld 200 miljoen euro per jaar, staat tot eind 2020 in het beheerscontract met de overheid.

De Europese Commissie keurde het beheerscontract destijds goed. Het stopzetten van de juridische procedure op vraag van de krantenverkopers betekent dat de Europese goedkeuring van de steun definitief is.

Kritiek Peeters

Twee weken geleden gaf ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kritiek op de steun voor de postbedeling aan Bpost. Hij wil het debat nu al openen. BPost sloot nu met de dagbladhandelaars een schikking. Het postbedrijf belooft steun voor initiatieven die de onafhankelijke dagbladhandel promoten. Daarom zette VFP de procedure bij het EU-Hof stop.

VFP diende in 2015 een klacht in over de staatssteun bij de Europese Commissie. De dagbladhandelaars kloegen aan dat Bpost voor het verdelen van abonnementskranten jaarlijks een steunbedrag ontvangt, maar dat er voor de losse verkoop in de winkels geen enkele steun is voorzien. 

De EU-Commissie wees de klacht af. De VFP ging daarop in beroep bij het Europees Hof van Justitie. De krantenbedelers konden hun zaak vorige zomer al een eerste keer bepleiten in Luxemburg.

Steun aan dagbladhandel

De schikking, die Bpost sloot met de dagbladwinkels, bepaalt dat de VFP concrete maatregelen zal uitwerken om de onafhankelijke dagbladhandelaars te ondersteunen. Dat bevestigt ook woordvoerster Barbara Van Speybroeck van Bpost.

De veranderingen die deze samenwerking aanmoedigt, zullen bijdragen tot de stimulering van het beroep van onafhankelijke dagbladhandelaars.
Tony Vervloet
secretaris VFP

Het postbedrijf, sinds 2016 ook eigenaar van perswinkels, ging eerder al een reeks engagementen aan, zoals dekrantenwinkel.be. Dat is een initiatief dat persverkopers wil ondersteunen om sneller in te spelen op de veranderende economische omgeving en de digitalisering.

'Ik ben tevreden wat we met deze zaak en deze schikking hebben bereikt voor de krantenwinkels,' aldus Tony Vervloet, secretaris-generaal bij organisatie van dagbladhandelaars. 'VFP is deze actie begonnen omdat het geloofde dat krantenwinkels ondersteuning verdienen. De veranderingen die deze samenwerking aanmoedigt, zullen bijdragen tot de stimulering van het beroep van onafhankelijke dagbladhandelaars.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud