Langzaam herstel consumentenvertrouwen duurt voort

De Meir in Antwerpen. ©Photo News

De Belgische consumenten werden in juni optimistischer over de economische vooruitzichten.

De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen stijgt in juni voor de tweede maand op rij en noteert op -19 punten, tegenover -23 punten in mei. Dat zegt de Nationale Bank in een mededeling. 

De stijging van het vertrouwen is vooral te danken aan de betere beoordeling van de economische vooruitzichten. Bovendien verwachten de consumenten dat ze meer sparen. Maar ze blijven erg somber over de evolutie van de werkloosheid. Meerdere bedrijven hebben de jongste weken ontslagen aangekondigd.

De vertrouwensindicator bereikte tijdens de lockdown in april een dieptepunt van -26 punten. Hij blijft ondanks het recente herstel veel lager dan het langetermijngemiddelde van -7 punten.

Inkomensverlies daalt

De Nationale Bank meldt ook dat de negatieve impact van de coronacrisis op de financiële toestand van de gezinnen vermindert. 80 procent van de gezinnen meldt een inkomensverlies van minder dan 10 procent, tegenover 74 procent in mei. Slechts 9 procent rapporteert een inkomensverlies van meer dan 30 procent, tegenover 12 procent in mei. De inkomens veren op omdat de heropening van de economie de tijdelijke werkloosheid doet dalen.

Ook de spaarbuffer verstevigt. 9 procent van de gezinnen heeft een spaarbuffer van minder dan één maand, tegenover 11 procent in mei. Het aantal gezinnen met een spaarbuffer van meer dan zes maanden stijgt van 53 naar 55 procent.

Een combinatie van beide indicatoren toont aan dat het aantal kwetsbare gezinnen vermindert. Het aandeel van de meest kwetsbare gezinnen daalde van 11 naar 9 procent. Dat zijn de gezinnen met een inkomensverlies van minstens 10 procent en een spaarbuffer van maximaal drie maanden. Het percentage meest gevrijwaarde gezinnen steeg van 54 naar 61 procent. Dat zijn de gezinnen met een inkomensverlies van maximaal 10 procent en een spaarbuffer van minstens drie maanden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud