Magnette legt relance van 37 miljard op tafel

PS-voorzitter Paul Magnette pleit voor een relanceplan van ruim 37 miljard euro. ©BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette pleit voor een 'herstelschok' voor onze economie.

De PS legt bij de superkern een relanceplan op tafel met een batterij aan maatregelen goed voor 37,5 miljard euro. De maatregelen moeten onder meer de horeca, ziekenhuizen, cultuur en koopkracht dienen. Dat zegt partijvoorzitter Magnette in Le Soir.

Magnette heeft naar eigen zeggen op grote schaal de betrokken sectoren geraadpleegd en ook economen. Hij laat zich inspireren door UGent-econoom Gert Peersman (UGent), die gelooft dat het vandaag injecteren van geld de belastinginkomsten van morgen zal beschermen door het redden van bedrijven en banen.

Het plan van Magnette omvat de tien miljard die België al heeft toegezegd en voorziet onder meer in de verlenging van het stelsel van tijdelijke werkloosheid tot het einde van het jaar.

Vrijdagavond noemde econoom Paul De Grauwe het relanceplan van Magnette alvast 'surrealistisch'. Toen circuleerde nog een bedrag van 50 miljard euro voor het plan van Magnette. 'Wij hebben nu een tekort dat zeker naar 50 miljard zal gaan. Je kunt toch op het einde van de rit niet zeggen: we gaan daar nog 50 miljard aan toevoegen? Dat is misschien om aan politiek te doen, maar het is geen serieuze economische analyse', zei De Grauwe in het Canvas-programma 'De afspraak op vrijdag'. 

Volgende week

De tien partijen die de minderheidsregering steunen hebben zaterdag nog geen beslissing genomen over het herstelplan dat eerste minister Sophie Wilmès voorstelde. Het zou de bedoeling zijn om komende zaterdag een akkoord te bereiken.

De meer structurele maatregelen uit het plan worden verschoven naar de onderhandelingen over een nieuwe regering, werd uit goede bron vernomen.

'Het overleg met de sociale partners kan eventueel parallel verlopen', zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud