Advertentie

‘Meerwaardetaks CD&V levert tot 88 miljoen op'

©Reporters / GYS

Het CD&V-voorstel voor een meerwaardebelasting levert 20 tot 88 miljoen euro op, blijkt uit een advies van het Rekenhof.

Tijdens het begrotingsconclaaf in oktober legde CD&V-vicepremier Kris Peeters een voorstel voor een meerwaardebelasting op aandelen op tafel. In een poging de fiscaliteit ‘rechtvaardiger’ te maken, willen de christendemocraten de winst die wordt gemaakt bij de verkoop van een aandeel voortaan belasten.

Het was niet duidelijk hoeveel het CD&V-voorstel kon opbrengen. Een advies van het Rekenhof brengt voor het eerst uitsluitsel. Het Hof zegt zelf ‘geen geloofwaardige budgettaire inschatting te kunnen maken’, maar verwijst naar een nota van de federale overheidsdienst Financiën, dat tot nog toe onder de radar bleef.

‘In die nota van 21 oktober 2016 werd de budgettaire impact op kruissnelheid geraamd op 465 miljoen euro bijkomende ontvangsten’, staat te lezen in het rapport. Dat is evenwel de opbrengst als kleine beleggers en kmo’s niet worden vrijgesteld, iets waar CD&V nochtans op aandringt.

Financiën stelt dat in dergelijke ‘minder optimistische scenario’s betreffende de in aanmerking te nemen aandelen de raming varieert tussen de 20 en 88 miljoen euro aan bijkomende ontvangsten op jaarbasis’. Een heel pak minder dus dan de 465 miljoen euro van het scenario voor een veralgemeende taks.

Voor CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy bewijst het rekenwerk dat de critici ongelijk hebben. ‘Unizo, Voka en Open VLD stelden dat het voorstel bijzonder schadelijk zou zijn voor de kmo’s. Ik hoop dat deze studie een einde kan stellen aan die stemmingmakerij.’

Volgens Van Rompuy treft het CD&V-voorstel minder dan 5 procent van de vennootschappen. ‘Zij die op de barricaden staan te roepen dat elke ondernemer wordt getroffen hebben dus ongelijk.’ Bij de tegenstanders van een meerwaardebelasting wordt erop gewezen dat het wel nog altijd over minstens 20.000 ondernemers gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud