Advertentie
Advertentie

N-VA wil Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer openhouden

Worden in 2025 alle kerncentrales gesloten, of nog niet? Dat is de vraag waarop alle politieke partijen kleur moeten bekennen. ©ANP

We moeten onderzoeken of enkele kerncentrales nog minstens tien jaar in gebruik kunnen blijven. Dat zeggen de energiespecialisten van de N-VA in een reactie op een studie van stroomnetbeheerder Elia.

De N-VA haalt uit de studie van stroomnetbeheerder Elia dat we op een tekort afstevenen van 3.600 megawatt, als alle kerncentrales tegen 2025 gesloten worden. Daarom pleiten Kamerlid Bert Wollants (N-VA) en Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) ervoor om bijvoorbeeld Doel 4 en Tihange 3 – de twee jongste centrales – tien jaar langer open te houden. Zoals de regering-Michel ook al besliste om Doel 1 en 2 met tien jaar langer open te houden.

Als Doel 4 en Tihange 3 langer openblijven, kan 2.000 megawatt van het verwachte tekort worden opgevangen.

Meteen zou dat ook de factuur drukken ‘met enkele honderden miljoenen euro per jaar’, merkt Wollants op. Oude kerncentrales langer openhouden is sowieso goedkoper dan nieuwe gascentrales bouwen. Die laatste moeten ook nog worden gesubsidieerd.

Geen alternatief

Volgens de N-VA is er ook geen alternatief voor de kerncentrales. ‘Negen nieuwe gascentrales bouwen tegen 2025 en het op poten zetten van een vermoedelijk noodzakelijk subsidiemechanisme, dat Europa dan nog moet goedkeuren, is onmogelijk op dergelijk korte termijn’, zegt Gryffroy.

De N-VA vindt wel dat er een energieomslag moet komen. 'Maar we wachten nog altijd op de federale en Vlaamse energievisie en -pacten, die ons de noodzakelijke structurele oplossingen moeten aanbieden. En dan kunnen we de voorgestelde oplossingen toetsen op basis van bevoorradingszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid’, zeggen Wollants en Gryffroy.

De meerderheidspartij CD&V hekelt de ‘N-VA-flipflop’ over de kernuitstap. ‘Het laatste wat mag gebeuren is een nieuw uitstel van de kernuitstap omdat we niet klaar waren met de alternatieven’, zeggen Kamerlid Leen Dierick (CD&V) en Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Energiepact

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) ziet in het Elia-rapport nogmaals het bewijs dat er een energiepact moet komen, waarin we onze energietoekomst bepalen. ‘Anders zullen de investeringen in alternatieven voor de kerncentrales niet tijdig gebeuren’, waarschuwt hij.

‘Ook als de twee meest recente kerncentrales langer open blijven, hebben we nood aan extra vervangingscapaciteit’, zo verwijst Tommelein naar het voorstel van de N-VA.

De minister geeft toe dat de opslag van energie nog niet ver genoeg staat om de vraag te kunnen opvangen op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Interconnectie met de rest van Europa wordt belangrijk, maar er moeten ook (gas)centrales worden gebouwd die goed zijn voor een vervangingscapaciteit van 3.600 megawatt.

Voor Tommelein is het einddoel 2050. ‘Dan moeten we de omslag naar hernieuwbare energie volledig hebben gemaakt’, zei hij in het Vlaams Parlement. ‘Dat zal ook de eindconclusie van het energiepact zijn.'

Windmolens op zee

Federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) pleit dan weer voor meer windmolenparken op zee. ‘We kunnen zelfs meer windparken op zee realiseren en de voorziene capaciteit verdubbelen tot in totaal 4.000 megawatt, het equivalent van vier kerncentrales’, zegt De Backer.

Hij klopt zich meteen op de borst omdat hij de subsidies voor de offshore windmolenparken fors heeft teruggedraaid.

‘Zo hebben we het afgelopen jaar een besparing gerealiseerd van 5 miljard euro. We zien in het buitenland dat tegen 2025 zelfs windmolens gebouwd worden zonder subsidies. Ik maak me sterk dat dat in de toekomst ook in België mogelijk moet zijn.’

Gascentrales

De topman van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, Hans Maertens, vindt dat niet langer getalmd mag worden. ‘We moeten dringend kiezen waarmee we onze elektriciteit in het komende decennium willen produceren en hoe we die tegen competitieve prijzen aan onze ondernemingen kunnen leveren’.

Volgens Maertens komen we er niet met alleen maar hernieuwbare energie. Er moeten ook meer gascentrales worden gebouwd. En dan is volgens hem ‘een kernuitstap mogelijk zonder dat de energievoorziening in het gedrang komt of te duur wordt’.

Er moet volgens Voka dan wel rekening mee worden gehouden dat de CO2-uitstoot tijdelijk toeneemt. ‘Onze beleidsmakers moeten dit meenemen in de Europese besprekingen om de doelstellingen qua uitstootreductie voor ons land te bepalen.’ Zo laat Voka verstaan dat de lat voor de reductie van CO2-uitstoot lager moeten worden gelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud