Naar een moratorium op faillissementen?

Minister Ducarme (MR) wil de faillissementsprocedures tijdelijk stilleggen. ©Photo News

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo's Denis Ducarme (MR) overweegt een moratorium in te stellen op faillissementen. Dat moet kmo's en zelfstandigen in moeilijkheden alsnog de kans geven de coronacrisis te overleven.

Minister Ducarme heeft een koninklijk besluit klaarliggen om faillissementsprocedures tijdelijk stil te leggen. Door de coronamaatregelen hebben heel wat zelfstandigen en kleinere bedrijven hun activiteiten op een laag pitje moeten zetten of zelfs helemaal moeten stilleggen, waardoor sommige bedrijven op een faillissement dreigen af te stevenen.

Vandaar dat Ducarme zelfstandigen en kmo's in moeilijkheden wil beschermen door een tijdelijk moratorium in te stellen op faillissementsprocedures voor de rechtbank. De minister is daarover in overleg met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en hoopt het KB zo snel mogelijk op de ministerraad te kunnen brengen.

Bedrijven die hun betalingen niet meer kunnen doen, zouden beschermd worden tegen alle vragen om een faillissement, ongeacht of het gaat om een vraag van een kredietverstrekker, het parket of van het bedrijf zelf. 'De doelstelling is een periode van uitstel toe te kennen aan bedrijven die in moeilijkheden zijn door de huidige omstandigheden, zodat ze later hun activiteiten weer kunnen opstarten', luidt het op het kabinet-Ducarme. 

Hoe lang het beoogde moratorium op faillissementen zou gelden, moet nog verder worden bekeken. Maar de bedoeling is duidelijk. Het stopzetten van de faillissementsprocedures moet kmo's en zelfstandigen die in moeilijkheden geraken, alsnog de kans bieden de coronacrisis te overleven.

Het moratorium zou wel niet gelden voor frauduleuze faillissementen. 'De parketten kunnen die frauduleuze faillissementen vanzelfsprekend blijven vervolgen', verduidelijkt het kabinet van minister Ducarme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud