Advertentie
netto

Nationale Bank waarschuwt voor kwetsbare kredietnemers

©ANP XTRA

Gezinnen met een beperkte financiële kennis krijgen vaak duurdere en onduidelijke leningen aangeboden, zegt de Nationale Bank.

‘Uit bepaalde analyses is gebleken dat de financiële instellingen producten met minder gunstige voorwaarden aanbieden aan personen met een lagere financiële geletterdheid.’ Dat stelt de Nationale Bank in een rapport. Die stelde ook vast dat de regels om de consument te beschermen niet altijd correct worden toegepast. Zo gaan sommige kredietgevers onvoldoende na of klanten kredietwaardig zijn.

Daarnaast zijn de clausules in de contracten niet altijd duidelijk. Daardoor krijgen consumenten kredieten die niet overeenkomen met wat ze nodig hebben. Een aantal bedrijven biedt zelfs leningen aan buiten de gereglementeerde markt. De Nationale Bank waarschuwt voorts voor kredietapps die snelle maar dure leningen verschaffen.

11%
Volgens data van de Nationale Bank heeft 11 procent van de Belgische huishoudens minstens één consumentenkrediet lopen voor een mediaanbedrag van 10.819 euro.

Volgens data van de Nationale Bank heeft 11 procent van de Belgische huishoudens minstens één consumentenkrediet lopen voor een mediaanbedrag van 10.819 euro. In België gelden maximumtarieven voor consumentenkredieten, gelinkt aan een referentie-index. Dat moet voorkomen dat consumenten te veel schulden maken. Volgens de Nationale Bank blijven de meeste consumentenkredieten ruim onder die grens.     

Vaker geweigerd

Er zijn wel uitzonderingen. Leningen zonder een bepaald doel zijn duurder. Zulke kredieten kunnen worden gebruikt om andere schulden af te lossen en dagelijkse kosten te betalen. Ze dienen dus niet om een product, zoals een wagen, te kopen. Daardoor hebben ze geen onderpand en zijn ze risicovoller en duurder. Ook huishoudens met een lager dan gemiddeld inkomen betalen een hogere rente en worden vaker geweigerd voor kredieten.  

Een stijging van de tarieven zou de slechte financiële situatie van beide groepen bemoeilijken. Ook een daling van de tarieven kan negatieve gevolgen hebben. De klassieke kredietverleners zien dan hun veiligheidsmarges slinken, waardoor ze niet genoeg reserve hebben om het hogere risico in te dekken en minder kredieten verstrekken. Kwetsbare kredietnemers moeten dan hun toevlucht zoeken bij minder gereglementeerde kredietverstrekkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud