Nationale Bank ziet economie dit kwartaal met 0,5 procent groeien

Gezinnen geven weer meer geld uit dan eind vorig jaar, al maken ze zich zorgen over de schok die volgt als de overheid haar steun afbouwt. ©Pierre HAVRENNE/PACHACAMAC

De Nationale Bank verwacht dat de economie dit eerste kwartaal met 0,5 procent groeit. Vooral de export hapert nog.

De gezinnen geven wat meer geld uit dan eind vorig jaar. De bedrijven investeren extra. Maar ze voeren minder uit naar het buitenland. En samen doet dat het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5 procent groeien.

Dat is het eerste beeld dat de Nationale Bank schetst van de eerste drie maanden van dit jaar, die nog bezig zijn. Dat betekent dat de economie herstelt na de krimp van 0,1 procent in het laatste kwartaal van 2020.

Gezinnen

Dat de gezinnen meer geld uitgeven dan in het vierde kwartaal van 2020, komt omdat er na het rampjaar 2020 perspectief groeit op het einde van de pandemie. Het consumentenvertrouwen nadert het niveau van voor de corona-uitbraak.

Toch draait de consumptie nog niet volop. Dat komt omdat dat soms fysiek onmogelijk is, omdat cafés en restaurants nog altijd dicht zijn. Maar het is ook een voorzorgsmaatregel, omdat sommigen vrezen voor jobverlies als de overheid haar massale economische steun begint af te bouwen.

De investeringen blijven wel groeien, zowel bij de bedrijven als bij de overheid en de gezinnen. Dat laatste maakt dat de vastgoedmarkt, een van de sectoren die van het coronajaar weinig last had, stevig blijft draaien. Ook het ondernemersvertrouwen blijft erop vooruitgaan.

Brexitnaschok

De export haalt het bbp in het eerste kwartaal wel wat naar beneden. Dat komt door een naschok van de brexit. Door de onzekerheid over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie hebben veel bedrijven eind vorig jaar nog ruime voorraden opgebouwd. Daardoor wachten ze nu wat langer dan normaal met nieuwe bestellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud