Advertentie

'Negatieve economische impact paaspauze is beperkt'

Een kapperszaak in Brussel. Kapsalons moesten de deuren sluiten tijdens de paaspauze. ©Tim Dirven

De paaspauze heeft het omzetverlies van de Belgische bedrijven slechts licht doen stijgen. Maar de niet-medische contactberoepen en niet-voedingswinkels werden zwaar getroffen.

Het omzetverlies van de bedrijven als gevolg van de coronacrisis is in april gestegen naar 10 procent, tegenover 9 procent in maart, blijkt uit de maandelijkse enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. 'De macro-economische impact van de paaspauze is beperkt ondanks een scherpe daling van de omzet in bepaalde sectoren', schrijft de Nationale Bank in een toelichting.

De omzet bleef in de meeste bedrijfstakken stabiel. Maar het omzetverlies steeg fors in niet-voedingswinkels en vooral de niet-medische contactberoepen.
Nationale Bank

Ze merkt op dat de omzet in de meeste bedrijfstakken relatief stabiel is gebleven. 'Maar het omzetverlies is sterk gestegen in niet-voedingswinkels en vooral de niet-medische contactberoepen, die beide werden getroffen door de aanscherping van de beperkende maatregelen tijdens de paaspauze.'

Kappers en schoonheidssalons moesten de jongste vier weken hun deuren sluiten en daarom steeg het omzetverlies van 38 procent in maart naar 84 procent in april. Het omzetverlies van niet-voedingswinkels, die alleen op afspraak toegankelijk waren, groeide van 16 naar 23 procent. Maar de Nationale Bank verwacht beterschap. 'De opheffing van de maatregelen sinds begin deze week zal ongetwijfeld leiden tot een herstel voor deze bedrijfstakken.'

Toeleveringsproblemen

Intussen signaleren sommige industriële sectoren, de bouw en de groothandel dat de stijgende toeleveringsproblemen een negatieve invloed hebben op de omzet. 'Dat houdt allicht verband met wereldwijde tekorten aan onderdelen zoals halfgeleiders, maar wellicht ook met vertragingen in het zeecontainertransport', schrijft de Nationale Bank.

Tekorten aan onderdelen en vertragingen in het containertransport veroorzaken toeleveringsproblemen.
Nationale Bank

De vooruitzichten voor de omzet in 2021 en 2022 zijn nauwelijks veranderd. De bedrijven verwachten een omzetverlies van 8 procent dit jaar en 3 procent volgend jaar. De omzetdaling van de horeca zal iets kleiner zijn dan verwacht, dankzij het vooruitzicht van de heropening van de terrassen op 8 mei. Maar de niet-medische contactberoepen en de sector kunst, amusement en recreatie melden een verslechtering van de vooruitzichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud