Nieuwe tegenslag voor Saeftinghedok

©wim kempenaers (wkb)

De Raad van State vernietigt - opnieuw- een deel van de geplande uitbreiding van de Antwerpse haven.

Het arrest van de Raad van State bepaalt dat de groenbestemmingen op de linker Schelde-oever vernietigd moeten worden. Dat maakt het  moeilijk om op die linkeroever alsnog een nieuw containerdok te bouwen, het Saeftinghedok. Daarvoor zou de dorpskern van Doel moeten wijken. Ook het gehucht Ouden Doel zou verdwijnen.

De inwoners van Doel en Ouden Doel krijgen met dit arrest voor de tweede keer in vijf maanden gelijk bij de Raad van State. In december vorig jaar vernietigde het hoogste rechtscollege al een eerste deel van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen.

Toen ging het om de bestemming van havengebied. Het nieuwe arrest vernietigt de daaraan verbonden compensatie van natuurgebied zoals voorzien in Europese milieuwetgeving. Beide elementen maken volgens de Raad van State deel uit van een en hetzelfde onwettige procédé.

Enkel linkeroever

De rechter Schelde-oever en het westelijk deel van 'Logistiek park Waasland' worden wel van de vernietiging uitgesloten, meldt de Raad van State. Dat logistiek park Waasland is gelegen in Beveren, vlakbij de expressweg die Antwerpen met de kust verbindt.

Intussen werkt de Vlaamse overheid aan andere pistes om de verhoging van containertraffiek via Antwerpen in goede banen te leiden. Begin april lanceerde een taskforce acht scenario's. Die gaan van een nieuw Saeftinghedok, met of zonder behoud van  Doel, de uitbreiding van het Deurganckdok of het opspuiten van een kunstmatig eilandje in de Schelde.

De Vlaamse overheid schuift acht scenario's naar voren om de containercapaciteit van de Antwerpse haven te vergroten. Die gaan van de aanleg van het Saeftinghedok tot het opspuiten van een kunstmatig eiland.

Een nieuw Saeftinghedok - met of zonder behoud van het dorp Doel, de uitbreiding van het Deurganckdok of het opspuiten van een kunstmatig eilandje in de Schelde. De Vlaamse overheid ziet tal van mogelijkheden om de verwachte stijging van de containertrafiek in de Antwerpse haven op te vangen. Dat blijkt uit de acht uitbreidingsscenario's die een Vlaamse taskforce gisteren voorstelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect