Advertentie

Nieuwe VBO-topman moet sociaal overleg redden

Bernard Gilliot is de nummer twee van het internationale ingenieursbureau Tractebel. ©BELGA

Bernard Gilliot, een van de grote namen bij het ingenieursbureau Tractebel, heeft maandag Michèle Sioen opgevolgd als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

De Franstalige Bernard Gilliot is maandag begonnen aan een mandaat van drie jaar als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen, de grootste werkgeversorganisatie van het land. Door die functie is hij ook meteen de voorzitter van de Groep van Tien, die de kopstukken van de belangrijkste werkgeversorganisaties en de vakbonden groepeert.

Gilliot, die in Vlaanderen relatief onbekend is, is al bijna zijn hele leven aan de slag bij het engineeringsbedrijf Tractebel. ‘Met een ingenieur hebben we een voorzitter die rationeel denkt en zoekt naar oplossingen’, zo duidt de gedelegeerd bestuurder van het VBO, Pieter Timmermans, de keuze. Gilliot werd in september naar voren geschoven.

Uitvoeren loonakkoord

Als diplomaat moet Gilliot proberen de moeizame dialoog met de vakbonden levende te houden. ‘Mijn eerste prioriteit is de implementatie van het interprofessioneel akkoord, dat begin dit jaar werd onderhandeld in de Groep van Tien.' Door dat akkoord kunnen de lonen dit en volgend jaar met maximaal 1,1 procent stijgen boven op de inflatie.

De komende weken en maanden willen de sociale partners proberen op tal van andere domeinen doorbraken te forceren. Zo zullen ze een oplossing zoeken voor het almaar toenemende aantal burn-outs.

Mobiliteitsknoop en internationalisering

‘Maar het VBO is veel meer dan een sociale partner’, zegt Gilliot. Hij wil de komende drie jaar zoeken naar een oplossing voor de mobiliteitsknoop waardoor ons land almaar meer stilstaat.

Daarnaast wil hij in deze tijden van protectionisme een lans breken voor vrijhandel. ‘Zich terugplooien op de eigen grenzen is voor een open economie als België geen oplossing’, stelt de ingenieur.

Volgens Timmermans is het internationale profiel van Gilliot een belangrijke troef voor het VBO. Zo werkte hij voor Tractebel vijf jaar lang in de Thaise hoofdstad Bangkok. De voorbije vijf jaar was hij vooral bezig met de internationale bedrijfsvoering bij het ingenieursbureau.

Lees dinsdag het eerste interview van Bernard Gilliot als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud