Ondernemers meest optimistisch in zes jaar

Een containerschip in de haven van Antwerpen. ©Ans Brys

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in november gestegen naar het hoogste peil sinds april 2011. Dat is een teken dat de economische groei versnelt.

Na een forse stijging in oktober is de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank in november verder gestegen. De indicator van het ondernemersvertrouwen steeg naar1,6 punt, tegenover 0,5 punt in oktober. Economen hadden een kleinere verbetering tot 0,8 punt voorspeld.

Het grotere optimisme is vooral te danken aan de diensten aan bedrijven. De ondernemers uit die sector melden een sterke verbetering van de vooruitzichten. In de bouw verbeterde het economisch klimaat dankzij grotere orderboekjes. In de handel daarentegen zijn de vooruitzichten verslechterd. In de verwerkende nijverheid was er weinig verandering.

De sterke toename van het ondernemersvertrouwen is een aanwijzing dat de groei van de Belgische economie versnelt. De economische activiteit steeg in het derde kwartaal slechts met 0,3 procent. De eurozone scoorde met een groei van 0,6 procent in dezelfde periode dubbel zo goed..

Een peiling bij Europese ondernemingen geeft aan dat ook de groei in de eurozone versnelt. De zogenaamde PMI-indicator van de eurozone steeg in november onverwacht naar 57,5 punten. 'De indicator wijst op een groei van 0,8 procent in het vierde kwartaal', zegt Chris Williamson, hoofdeconoom van IHS Markit, het bureau dat de enquête houdt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud