Ondernemers temporiseren even

De handel deed het niet zo goed. ©Bloomberg

De Belgische ondernemers wijken andermaal niet van de zijde van hun Duitse collegae. Het ondernemersvertrouwen valt ook bij ons licht terug terug, vooral onder impuls van een bedroevend sentiment onder handelaars.

Het Duitse ondernemersvertrouwen deed vrijdagochtend al een en ander vermoeden over het sentiment bij de Belgische ondernemers. De Belg haakt traditioneel zijn karretje aan bij de Duitse collegae en dat is ditmaal niet anders. De Duitse economie tekende voor een lichte adempauze, met een lichte terugval in het vertrouwen van de ondernemers. 

Dat is in ons land niet anders. De maandelijkse conjuntuurbarometer van de Nationale Bank is licht gedaald. Het ondernemersvertrouwen zakt van -4,6 naar -6,8 en noteert daarmee op het laagste niveau sinds oktober vorig jaar. Het is duidelijk dat de opgang van het ondernemersvertrouwen - aan de gang sinds  het voorjaar van 2013 - even temporiseert. Ook in maart en april was er al een lichte verslechtering. 

Handel

Quasi alle sectoren doen het slechter dan de maand ervoor. Alleen de dienstverlenende bedrijven zien de toekomst positief in. Die subindicator stijgt van 8,6 naar 10,8. De handel doet het veel slechter, met een terugval in het vertrouwen van -1,3 naar -6,6. Zij voorzien een herziening van de vraag de komende maanden. Het vertrouwen van de handelaars piekte in maart nog op 4,1 punten. 

De Nationale Bank onderzocht ook de perceptie van ondernemers over hoe soepel banken krediet verlenen. Die index evolueerde wel gunstig. In januari noteerde de index van kredietbelemmering nog op 24,2 procent, nu daalt die naar 19,8 procent. Minder ondernemers beoordelen het geven van kredieten door de bank als ongunstig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud