Ontslag kost momenteel extra veel

©ANP

Iemand ontslaan is momenteel extra duur in ons land. Gemiddeld is België het op twee na duurste Europese land, na Italië en Zweden, qua ontslagkosten voor de werkgever.

Dat blijkt uit een studie van het advocatenkantoor Laga.

Dat is een gevolg van de overgangsmaatregelen bij de invoering op 1 januari 2014 van de nieuwe ontslagregels voor arbeiders én bedienden. Die nieuwe regels doen de opzegtermijn in het eerste jaar van een contract sneller stijgen dan bij het oude systeem. Naarmate men langer bij dezelfde werkgever blijft, stijgen de opzegtermijnen wel trager.

Wie voor 1 januari 2014 al in dienst was, behoudt de opzegtermijn die hij tot eind 2013 had opgebouwd. Daarbij wordt de termijn geteld die vanaf dan volgens het nieuwe stelsel wordt opgebouwd. Ook voor werknemers die al in dienst waren, begint de telling opnieuw alsof ze pas in dienst kwamen en kwamen er zeven weken opzeg bij in 2014.

Op termijn zwakt dit effect af. Een bediende ontslaan die na 1 januari 2014 is gestart wordt 30 tot 40 procent goedkoper in vergelijking met het oude stelsel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud