Advertentie

Ontslagronde Carrefour maakt Belg pessimistischer

©BELGA

In amper een maand tijd is de gemiddelde Belg een pak behoedzamer over zijn financiële toekomst.

Het consumentenvertrouwen viel van een stand van 4 in januari terug naar 1 deze maand, het laagste peil sinds juni 2017 (-2). Voor zo'n scherpe daling moeten we terug naar oktober 2016, enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

©AFP

Opmerkelijk is dat de bevraagde Belgen op alle vlakken minder vrolijk gestemd zijn dan amper een maand eerder. Vooral over het verloop van de werkloosheid in ons land is het pessimisme groot. De Nationale Bank, die de maandelijkse bevraging uitvoert, linkt dat onder meer aan de ontslagronde bij Carrefour België, waar door een herstructurering op groepsniveau ruim 1.200 Belgische banen verdwijnen.

Maandelijkse rondvraag

De Nationale Bank stelt de barometer samen door maandelijks te peilen naar het vertrouwen en de verwachtingen van de Belg. Het stelt telkens dezelfde vragen aan 1.850 (telkens andere) gezinnen. Het resultaat is een samenstelling van vier verschillende factoren. Het vertrouwen van de economische situatie van het land, het verloop van de werkloosheid, de eigen financiële situatie en de spaarvooruitzichten. De verwachte spaarcapaciteit zakte deze maand naar het laagste niveau in drie jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud