Opbrengst belastingen halveert door coronacrisis

©Photo News

De fiscus inde in april 7,1 miljard euro minder belastingen dan in april vorig jaar.

De zware recessie en de toekenning van betalingsuitstel aan bedrijven en zelfstandigen hebben een enorme negatieve impact op de opbrengst van de belastingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

De fiscale ontvangsten zakten in april naar 8,3 miljard euro, tegenover 15,4 miljard in april vorig jaar. Vooral de btw haalde minder op. De opbrengst van de btw kelderde met 3,2 miljard of liefst 84 procent. De consumptie daalde fors omdat veel winkels gesloten waren. Bovendien kregen ondernemingen die zwaar zijn getroffen door de crisis meer tijd om de verschuldigde btw te betalen.

Ook de opbrengst van de directe belastingen kreeg klappen. De voorafbetalingen leverden 2,1 miljard minder op dan vorig jaar en de bedrijfsvoorheffing 1,3 miljard minder.

De forse daling van de fiscale ontvangsten en de stijgende uitgaven voor werkloosheidsuitkeringen en gezondheidszorg doen het begrotingstekort fors stijgen. Economen zien het begrotingstekort ongeveer vervijfvoudigen tot zowat 45 miljard euro of 10 procent van het bruto binnenlands product.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud