Open VLD: ‘Laat overheid participeren in multinationals die ze subsidieert'

Vlaams Parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open VLD) vindt dat de Vlaamse overheid in ruil voor subsidies een participatie in multinationals moet krijgen. ©Photo News

De Vlaamse regering moet volgens Open VLD vermijden dat multinationals die subsidies krijgen ook betrokken zijn bij belastingontwijking. De liberalen pleiten daarom voor een ethisch charter en een participatie in het bedrijf.

Het kan niet dat een multinational zoals Nike jarenlang miljoenen subsidies van de Vlaamse regering krijgt, maar ondertussen betrokken is bij belastingontwijking. Dat zegt Vlaams Parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck (Open VLD).

Nike heeft in ons land een distributiecentrum in Laakdal. Vorige week bleek dat het bedrijf in ons land amper belastingen betaalt door alle intellectuele eigendomsrechten op Bermuda te plaatsen.

Alle andere Nike-bedrijven betalen vervolgens rechten of royalty’s aan die papieren vennootschappen. Zo kon Nike miljarden euro’s doorsluizen, bleek uit de Paradise Papers waarbij onderzoeksjournalisen een web van exotische postbusbedrijven onthuld hebben die gebruikt worden om belastingen te ontlopen.

Belastingbetaler

Van Wesenbeeck wil daarover vandaag de Vlaamse regering tijdens het parlementaire vragenuurtje ondervragen. Als topvrouw van het Leuvense directmailingbedrijf Mastermail kaart ze het contrast met de Vlaamse kmo’s aan.

‘Kmo’s betalen andere tarieven qua vennootschapsbelasting en hebben vaak ook niet de expertise in huis om grote subsidiepotten naar zich toe te trekken. We moeten naar een betere balans voor bedrijven die aan zo’n fiscale optimalisatie doen en tegelijkertijd subsidies van de belastingbetaler krijgen. Op dit moment is wat zij doen niet ethisch maar wel legaal. De federale regering moet haar wetgeving vereenvoudigen, maar ook de Vlaamse overheid heeft in dit dossier een belangrijke verantwoordelijkheid.’

Ethisch charter

De liberale stelt daarom voor dat bedrijven die subsidies krijgen een ethisch charter ondertekenen. Dat kan volgens haar een aantal fiscale afspraken bevatten, maar ook afspraken over duurzaamheid en de omgang met werknemers.

Als je als overheid subsidies geeft, mag daar wel iets tegenover staan.
daniëlle vanwesenbeeck
vlaams parlementslid open vld

‘Als je als overheid subsidies aan een bepaald bedrijf geeft, mag daar ook wel iets tegenover staan.’

Daarom pleit ze ook voor een participatie in het bedrijf in ruil voor de subsidie. Dat zou dan wel enkel het geval zijn bij grotere subsidiebedragen.

‘Als we miljoenen euro’s aan bijvoorbeeld een bedrijf als Nike geven, kan je in ruil vragen dat de overheid tijdens een bepaalde periode mee in het bedrijf participeert. Zo krijg je als overheid een zekere return vanuit dat bedrijf.’

Zoethouder

Van Wesenbeeck is sowieso geen grote voorstander van de Vlaamse bedrijfssubsidies, die ze eerder als ‘marktverstorend’ bestempelde. Ze noemt de Vlaamse subsidies een soort ‘zoethouder’ voor de federale vennootschapsbelasting die op termijn naar omlaag moet.

Voorlopig gebeurt echter het omgekeerde en blijven de Vlaamse subsidies stijgen. Terwijl de steuninstrumenten voor ondernemen en innoveren in 2012 nog goed waren voor 189 miljoen euro subsidies steeg dat bedrag vorig jaar naar 341 miljoen euro. Het gaat dan zowel over subsidies voor innovatie als om rechtstreekse subsidies zoals de kmo-portefeuille of de ecologiesteun.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud