Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto

©BELGA

Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.

Gemiddeld doet het openbaar vervoer de reistijd op de populairste pendelroutes met 67 procent toenemen. ‘Dat is te veel om de automobilist uit de file te krijgen’, zegt professor Willy Miermans (Universiteit Hasselt).

x3
Pendelaars naar Gent zijn met het openbaar vervoer drie keer langer onderweg dan met de auto.

‘Uit onderzoek blijkt dat het openbaar vervoer voor pendelaars pas interessant wordt als de reistijd niet meer bedraagt dan anderhalve keer de tijd die ze er met de wagen over doen.’ En dat is bijna nooit het geval, blijkt uit ons onderzoek.

Wie met de trein of bus naar Gent rijdt, is drie keer langer onderweg dan met de auto. Naar Turnhout wordt de reistijd verdubbeld. Naar Brugge, Kortrijk en Aalst bent u met het openbaar vervoer de helft langer onderweg.

Brussel is het best bereikbaar met het openbaar vervoer: in 34 procent van de populairste pendeltrajecten is het sneller dan de wagen. De gemiddelde reistijd is slechts 7 procent langer. Voor Antwerpen, Sint-Niklaas en Kortrijk is het openbaar vervoer in een vijfde van de trajecten sneller. Maar voor steden als Gent, Genk, Turnhout, Leuven en Mechelen is de auto bij de meest gebruikte pendeltrajecten altijd de snelste optie, files inbegrepen.

Ook file in kleinere steden

Het Grote Filerapport

Moeten steden en bedrijven hun parkeerbeleid veranderen? Haalt rekeningrijden ons uit de files? Zet de zelfrijdende auto de files in beweging? De Tijd ontwart de verkeersknoop in 'Het Grote Filerapport'.

Vanaf zaterdag 16 maart in De Tijd en op tijd.be.

De Tijd baseerde zich op de databank van de Gentse verkeersspecialist Be-Mobile uit 2018, en vergeleek de autoroutes naar de pendelsteden met het snelste alternatief, waarbij het grootste deel van het traject meestal het openbaar vervoer is.

De slechte scores van bijna alle Vlaamse centrumsteden voor het openbaar vervoer zijn des te opvallender, omdat uit ons onderzoek blijkt dat ook de kleinere steden steeds minder ontsnappen aan de files.

Wie met de wagen naar Mechelen pendelt, doet er door de files 75 procent langer over dan in ideale omstandigheden. Naar Leuven, Hasselt en Kortrijk komt de helft van de reistijd erbij. Turnhout is de best bereikbare centrumstad van Vlaanderen, al neemt uw reistijd er tijdens de spits ook met een derde toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud