Opnieuw minder faillissementen in oktober

©Photo News

Er waren in oktober gevoelig minder faillissementen in België dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. Het is de vierde maand op rij met een significante daling.

Graydon telde in oktober 17,9 procent minder bedrijven die over de kop zijn gegaan. Het waren er nog 870. Ook het jobverlies als gevolg van een faillissement ligt meer dan 10 procent lager dan vorig jaar. 'Geleidelijk aan, maar steeds sterker, meten we opnieuw waarden die vergelijkbaar zijn met de situatie van voor de economische crisis', zegt Eric Van den Broele van Graydon .

Wel is het opvallend dat er steeds meer 'oude bedrijven' over de kop gaan. Daarmee bedoelt Graydon ondernemingen met een oprichtingsdatum van vóór 1990. In 2015 maken ze 13,8 procent uit van het totale aantal failliete ondernemingen. In 2008, voor de crisis dus, bedroeg dit aandeel nog 7 procent. 'Dat fenomeen doet vragen rijzen over de overlevingskansen van gevestigde ondernemingen', klinkt het.

In de eerste tien maanden van dit jaar gingen 8.894 ondernemingen bankroet. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling met 5,1 procent. De afname is procentueel het grootst in het Waals Gewest, waar er in oktober een daling was met 22,33 procent. In januari-oktober ging het om 10,3 procent minder faillissementen.

In het Vlaams gewest, waar de dalende trend reeds in 2014 werd ingezet, daalde het aantal faillissementen in oktober met 18 procent. In de eerste 10 maanden van dit jaar was er een daling met 6,6 procent. Ook in het Brussels Hoofdstedelijke gewest zag Graydon in oktober een afname met 8,5 procent. Over de eerste tien maanden nam het aantal faillissementen jaar op jaar wel nog altijd met 6,8 procent toe.

Tot en met oktober van dit jaar kwamen er in ons land 19.272 banen op de tocht als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat zijn er 2.534 minder (-11,6%) dan over dezelfde periode verleden jaar. De cijfers liggen daarmee ook lager dan over dezelfde periode in 2008 en vallen dus eveneens terug naar het precrisisniveau.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud