Overheid moet 2,4 miljard extra vinden

Luc Coene ©Photo News

De overheid moet 2,4 miljard euro extra besparen als ze in 2013 haar begrotingsdoelstelling wil halen. Dat heeft Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, gezegd bij de voorstelling van sombere economische vooruitzichten.

Extra besparingen zijn nodig, omdat de groeivooruitzichten veel slechter zijn dan verwacht. Volgens de officiële vooruitzichten van de Nationale Bank zal de economische activiteit volgend jaar stabiel blijven na een daling met 0,2 procent dit jaar. Maar deze voorspelling houdt nog geen rekening met de begroting 2013.

'Volgens een eerste snelle oefening zal de impact van de begroting 2013 op de groei licht negatief zijn, 0,1 procentpunt', zei Coene. Dat betekent dat de Belgische economie met 0,1 procent zal krimpen.

De regering rekende bij de opmaak van de begroting 2013 op 0,7 procent groei. Daarom moet de federale overheid 0,3 procent van het bruto binnenlands product extra (1,2 miljard euro) besparen om haar begrotingsdoelstelling te halen. Ook de gemeenschappen, gewesten en lokale overheid samen moeten 0,3 procent van het bbp extra besparen.

Niet alleen de overheidsfinanciën maar ook de arbeidsmarkt moet een prijs betalen voor de krimp van de economie. De Nationale Bank verwacht dat er 14.900 banen verdwijnen in 2013. In 2012 groeide het aantal banen nog met 4.600.

Het belangrijkste lichtpunt in de economische vooruitzichten is de vertraging van de inflatie. De Nationale Bank ziet de inflatie terugvallen van 2,6 procent dit jaar tot 1,6 procent volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud