netto

Prijs diesel en huisbrandolie zakt naar historisch laag peil

©ANP

De crash van de aardolieprijs doet de prijzen aan de pomp donderdag dalen naar het laagste peil in jaren.

De coronacrisis heeft niet alleen negatieve gevolgen. De wereldwijde recessie heeft de vraag naar ruwe olie en de prijs ervan fors doen dalen. En dat is goed nieuws voor de Belgische consument, want ook geraffineerde olieproducten worden fors goedkoper.

De maximumprijs van diesel zakt donderdag met 5,9 cent naar 1,229 euro per liter. Dat is het laagste peil sinds 2016, blijkt uit cijfers van de Belgische Petroleumfederatie. De maximumprijs van benzine (95 RON E10) daalt met 5,8 cent naar 1,157 euro per liter. Dat is bijna de laagste prijs sinds 2014. De maximumprijs van huisbrandolie zakt met 4,48 cent naar 0,3271 euro per liter, het laagste niveau sinds ten minste 2008.

Een tankbeurt van 50 liter benzine of diesel is 18 euro goedkoper dan begin dit jaar.

Benzine en diesel werden sinds 1 januari respectievelijk 24 en 23 procent goedkoper. Daardoor zakte de prijs van een tankbeurt van 50 liter met zowat 18 euro. De prijs van huisbrandolie daalde sinds Nieuwjaar met 53 procent. Daardoor werd de aankoop van 2.000 liter stookolie ruim 750 euro goedkoper. Hoewel de prijs van aardolie (Brent) woensdag opveerde, noteert ruwe olie nog steeds zowat 70 procent lager dan begin dit jaar. 

Accijnzen

De procentuele prijsdaling van benzine en diesel is veel kleiner dan de prijsdaling van ruwe olie, omdat de grondstofprijs maar een beperkt deel van de prijs aan de pomp vertegenwoordigt. Accijnzen en btw zijn samen goed voor meer dan de helft van de prijs.

Ondernemingen die veel goederen vervoeren met vrachtwagens en gezinnen die hun stookolietank nog niet hebben gevuld kunnen profiteren van de uitzonderlijk lage prijzen aan de pomp. De bonus voor luchtvaartmaatschappijen is kleiner dan normaal, omdat zij hun activiteit sterk hebben zien dalen. Veel pendelaars verbruiken minder benzine of diesel, omdat ze thuis moeten werken. 

Prijzenoorlog

De oliemarkt worstelt met een perfecte storm. In de eerste plaats is de vraag naar olie spectaculair gedaald. Bovendien hebben veel olieproducerende landen hun productie niet verlaagd. Integendeel, Saoedi-Arabië lanceerde in maart een prijzenoorlog en verhoogde zijn productie.

Sindsdien hebben het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten afgesproken om de olieproductie vanaf begin mei met zowat 10 miljoen vaten te verminderen. Maar analisten geloven dat die productieknip niet volstaat om het overaanbod aan olie weg te werken. Daarom overwegen de olielanden een bijkomende productieverlaging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud