Recordaantal laaggeschoolden leeft in armoede

©Ã‚© Jef Boes

Het armoederisico van laaggeschoolden zit op het hoogste niveau in 13 jaar. Ruim een kwart van de Belgen zonder middelbaar diploma heeft een grote kans om in armoede te belanden.

Wie geen hogere opleiding heeft gevolgd, loopt een steeds groter risico om in armoede te belanden. Dat blijkt uit cijfers die de Belgische statistiekdienst Statbel donderdag publiceerde. Voor laaggeschoolden bedroeg het armoederisico vorig jaar 27,2 procent, het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 2004.

Volgens de relatieve berekening behoort iemand tot de risicogroep als het gezinsinkomen minder bedraagt dan 60 procent van de mediaan. Voor een alleenstaande is dat het geval als het totaal beschikbaar inkomen minder bedraagt dan 1.139 euro per maand.

Ook voor middengeschoolden, zij die enkel een middelbaar diploma hebben, zit het armoederisico op het hoogste peil sinds het begin van de meting. Het armoederisico bedraagt er 14,4 procent. Voor hooggeschoolden is het armoederisico vorig jaar gedaald naar 6,4 procent.

Verschijnt de grafiek niet, bekijk hem dan hier.

Alleenstaande ouders met kinderen zijn de kwetsbaarste groep, met een armoederisico van 39,7 procent. Voor alleenstaanden zonder kinderen bedraagt het armoederisico 21,9 procent. 

De studie van Statbel houdt enkel rekening met het inkomen dat mensen verwerven uit hun salaris, uitkeringen en beleggingen. De bezittingen tellen daarin niet mee. Twee studies van de Antwerpse academici Ive Marx en Sarah Kuypers brachten het vermogen en het vastgoedbezit onlangs wel in rekening. Vooral huurders lopen gevaar in armoede te belanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content