Advertentie

Recordaantal websites geblokkeerd

©BLOOMBERG NEWS

De economische inspectie heeft vorig jaar met succes actief gejaagd op websites die in België namaak verkopen. Een recordaantal van 2.599 .be- en .eu-sites is ontoegankelijk gemaakt.

De wereldwijde aanval op websites die namaak verkopen is al in 2008 ingezet in de Verenigde Staten. Toen kreeg het Amerikaanse National Intellectual Property Rights Coordination Center een wettelijke basis om de zogeheten In Our Sites-operaties uit te voeren en massaal online namaakwinkels te blokkeren. Ook onze economische inspectie en douane nemen sinds 2013 deel aan die In Our Sites-acties via de Europese politiedienst Europol. Dat resulteerde vorig jaar in het blokkeren van een ongezien groot aantal websites door ons land.

Veelbelovend is de piste om ook de betaalmiddelen van de namaaksites af te sluiten, en ze zo financieel droog te leggen.
Kris Peeters
minister van Economie

Vorig jaar blokkeerde de economische inspectie 2.599 domeinnamen die eindigen op .be of .eu. Dat is een veelvoud van de 54 sites die de inspectie nog in het eerste jaar van deelname (2013) blokkeerde. In 2014 waren dat er ook nog ‘maar’ 53 en in 2015 ging het om 328 sites.

Minister van Economie Kris Peeters. ©BELGA

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V), die de cijfers bezorgde aan Kamerlid Leen Dierick (CD&V), verklaart de forse stijging door een nieuwe aanpak. ‘De economische inspectie heeft hoofdzakelijk proactief opgetreden. In plaats van meldingen af te wachten over .be- en .eu-domeinnamen heeft ze namaaksites in die domeinen actief opgespoord.’

De blokkering van bijna 2.600 websites mag een succes genoemd worden. Ter vergelijking: de economische inspectie kreeg de afgelopen vijf jaar niet eens de helft zoveel spontane meldingen over namaakwebsites. Van 2012 tot 2016 kwamen er respectievelijk 127, 104, 63, 75 en 635 meldingen binnen. De stijging van het aantal meldingen bij de economische inspectie vorig jaar heeft vooral te maken met de stopzetting van het politiemeldpunt ecops.be en de oprichting van een nieuw fraudemeldpunt bij de economische inspectie: meldpunt.belgie.be.

Via dat nieuwe meldpunt komen trouwens nog vooral meldingen binnen over buitenlandse websites. Ook dat kan een positief effect zijn van de actieve klopjacht op ‘Belgische’ .be- en .eu-sites. Via het meldpunt, dat in februari vorig jaar is gelanceerd, kwamen 577 meldingen binnen over buitenlandse domeinnamen en nog slechts 58 over .be- en .eu-domeinnamen.

De economische inspectie laat ook de buitenlandse websites niet ongemoeid. ‘Buitenlandse domeinnamen waarover we meldingen kregen, zijn via Europol doorgegeven aan de andere autoriteiten’, stelt minister Peeters. Onze economische inspectie kon vorig jaar ook zelf 205 buitenlandse domeinnamen afsluiten. De effectiviteit daarvan hangt wel af van hoe goed buitenlandse internetbedrijven meewerken.

Op de jaarlijkse In Our Sites-meeting bespreken alle landen nog nieuwe methoden om de namaaksites te bestrijden. ‘Veelbelovend is bijvoorbeeld de piste om de betaalmiddelen van namaaksites af te sluiten en ze zo financieel droog te leggen’, zegt Peeters. ‘Via haar Meldpunt raadt de economische inspectie consumenten al aan om ook altijd een betwisting in te dienen via www.mijnkaart.be als op een namaaksite betaald is met Visa of MasterCard. De kredietkaartaanbieders kunnen bij misbruik een buitenlandse handelaar afsluiten van het betaalnetwerk.’

De meldingen die de economische inspectie ontvangt, gaan voor bijna de helft over namaakschoenen. Ook over nagemaakte kleding, lederwaren, juwelen en horloges komen er klachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud