Advertentie

Risico op te weinig concurrentie voor bouwmaterialen

Vooral voor bouwmaterialen is er een risico, meent het Prijzenobservatorium. ©Hollandse Hoogte / David Rozing

Het Prijzenobservatorium ziet ook problemen voor de sectoren telecom, goederenvervoer en autoverhuur.

De sectoren van de bouwmaterialen, telecom, het goederenvervoer en de autoverhuur vertonen een verhoogd risico op te weinig concurrentie in België. Dat concludeert het Prijzenobservatorium in een grootschalige studie, die vrijdag is gepubliceerd. Een gebrek aan concurrentie kan leiden tot hogere prijzen voor de consument en dus vragen die sectoren bijzondere aandacht van de overheid, luidt het.

Het onderzoek gebeurde op basis van de gegevens van meer dan een half miljoen bedrijven voor de periode 2012-2016. Het hield rekening met het verloop van de marktaandelen en de winstmarges.

Vooral voor bouwmaterialen is er een verhoogd risico op te weinig concurrentie. Het gaat om de productie van kalk, gips, cement en bakstenen. 'De meeste van die sectoren worden gekenmerkt door een hoge concentratie, een beperkt aantal ondernemingen, een hoge stabiliteit en een lage importpenetratiegraad', staat in het rapport. Dezelfde sectoren in de bouw vertoonden ook bij de vorige screenings al een verhoogd risico. 

Aardappels

Een andere industriële sector met een verhoogd risico is die van de productie van diepgevroren aardappelbereidingen. België kent daar een aantal wereldspelers.

In de dienstensector maakte telecom in 2017 nog deel uit van een diepgaand onderzoek door het Prijzenobservatorium, omdat die sector had bijgedragen tot een hogere inflatie in België dan in de buurlanden. Er is vooral beperkte prijsconcurrentie bij het 'triple play'-aanbod. 'De leveranciers lijken de kwaliteit voorrang te geven op de prijs', stelt het rapport.

Van de vijftig dienstensectoren met het hoogste risico op een minder efficiënte marktwerking komen er tien uit de verhuur- en leaseactiviteiten. Ook de voorbije jaren scoorden die bedrijven al relatief slecht.

Het vrijdag gepubliceerde screeningrapport dient als basis voor eventuele verdere stappen. Peter Van Herreweghe van het Prijzenobservatorium: 'Elk jaar schuiven we een aantal prioriteiten naar voren. Omdat we dit jaar met een regering in lopende zaken zitten, verwachten we minder opdrachten (voor diepgaande onderzoeken, red.) te krijgen en zullen we dus waarschijnlijk voor enkele sectoren die een hardnekkig risico vormen, verder onderzoek voeren.' Om welke sectoren het gaat, kon hij nog niet kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud