Schrapping dividenden slaat extra gat in begroting

ING en KBC schrappen hun slotdividend. ©IMAGEGLOBE

Na meerdere niet-financiële bedrijven schrappen nu ook banken hun dividend. Voor de schatkist dreigt een extra tegenvaller van meer dan 1 miljard euro.

KBC en ING hebben maandag aangekondigd dat ze hun slotdividend over het boekjaar 2019 schrappen. Ze volgen het advies van de Europese Centrale Bank (ECB). De toezichthouder vroeg vrijdag aan alle Europese banken tot 1 oktober geen dividenden uit te betalen. Hij wil de kapitaalbuffers van de banken versterken en de kredietverlening aan bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis op peil houden.

De halvering van het dividend van AB InBev vorig jaar kostte de schatkist 350 miljoen euro.

Meerdere niet-financiële ondernemingen hebben al laten weten dat ze hun dividend schrappen, omdat de coronacrisis hun omzet en winst onder druk zet. Bij de beursgenoteerde bedrijven gaat het onder meer om Deceuninck, Kinepolis, Roularta, Umicore en Van de Velde.

Roerende voorheffing

De schrapping van de dividenden is slecht nieuws voor de federale overheid. De roerende voorheffing op dividenden bracht in 2019 bijna 2,7 miljard euro op. Als particuliere beleggers dit jaar een derde minder dividenden ontvangen, kost dat de overheid een kleine 900 miljoen. De halvering van het dividend van AB InBev vorig jaar kostte de schatkist 350 miljoen euro. Sommige analisten verwachten dat de biergigant dit jaar zijn dividend opnieuw verlaagt of zelfs schrapt. 

De lagere opbrengst van de roerende voorheffing is slechts een deel van het verhaal. De Belgische staat ontvangt ook dividenden als aandeelhouder. Als de Franse bank BNP Paribas haar dividend schrapt, kost dat de overheid bijna 300 miljoen. De staat is met 7,7 procent de grootste aandeelhouder van de bank. Het geplande maar onzekere slotdividend van de staatsbank Belfius bedraagt 100 miljoen. Belfius neemt donderdag een beslissing, zei CEO Marc Raisière zaterdag in De Tijd. 

Proximus

Bij analisten bestaat ook twijfel over het dividend van Proximus, dat voor de helft in handen is van de staat. De telecomgroep houdt dinsdag een analistendag. CEO Guillaume Boutin zal mogelijk iets meer zeggen over het dividend. De kans is reëel dat Boutin in het dividend knipt, vooral om de investeringen in glasvezelnetwerken te kunnen opvoeren. Bpost, dat net als Proximus voor 50 procent in handen is van de staat, heeft zijn slotdividend al geschrapt.

De Nationale Bank raamt het extra begrotingstekort door de coronacrisis op zowat 20 miljard euro, was de jongste dagen te horen. De schatkist kondigde maandag extra uitgiften van obligaties aan om het grotere deficit te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud