Sociale partners dicht bij oplossing voor bedrijfspensioen

Piet Vanthemsche van de Boerenbond en Karel Van Eetvelt van Unizo vertegenwoordigen samen met het VBO de werkgevers in de Groep van Tien. ©Photo News

De vakbonden en de werkgeversorganisaties staan dicht bij een akkoord over het aanvullend bedrijfspensioen. 'De puzzelstukken liggen op tafel, nu moet iedereen nog durven te springen', klinkt het.

De kopstukken van de vakbonden en de werkgeversorganisaties bereikten donderdag nog geen akkoord over de herziening van het gegarandeerde rendement dat werkgevers moeten bieden op hun pensioenplannen. Bij de onderhandelaars is evenwel te horen dat alle puzzelstukken voor een oplossing op tafel liggen. 'Nu moet iedereen nog durven te springen', klinkt het.

De sociale partners komen vrijdagnamiddag opnieuw bijeen. Vrijdagochtend gaan de vakbonden en de werkgevers bij hun achterban na hoe ver ze kunnen gaan.

Het probleem is dat goepsverzekeringen  in sneltempo onbetaalbaar worden voor werkgevers. Ze moeten een jaarlijks rendement van 3,25 procent garanderen op de pensioeninleg, maar de verzekeraars waar de pensioenbijdragen zijn belegd, verlagen hun garanties in hoog tempo. Werkgevers moeten bij werknemers die met pensioen gaan eventuele verschillen bijpassen, wat hen op termijn en als de rente laag blijft handenvol geld kan kosten.

Op verzoek van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zoeken de vakbonden en de werkgeversorganisaties uit hoe een mouw kan worden gepast aan de problematiek. De deadline voor die onderhandelingen lag op eind juni, maar werd opgeschoven. Midden september namen de sociale partners zich voor om binnen een maand een vergelijk te vinden.

De werkgevers willen het minimumrendement verlagen, maar de vakbonden zijn niet bereid om daar zo maar in mee te gaan.

Aan de discussie over het minimumrendement voor de bedrijfspensioenen zijn ook enkele dossiers gekoppeld. Het gaat onder meer over de inkomensgarantie-uitkering (IGU) voor werknemers die deeltijds aan de slag zijn. Die wordt tot grote ergernis van de vakbonden door de regering afgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud