Sociale uitkeringen en lonen ambtenaren stijgen met 2 procent

De pensioenen en andere sociale uitkeringen stijgen met 2 procent. ©Photo News

De spilindex is overschreden, hoewel de inflatie in februari is gedaald naar 1,1 procent.

Landgenoten die een pensioen of ziekte-uitkering krijgen, zien hun uitkering in maart met 2 procent stijgen. Ambtenaren krijgen in april 2 procent opslag.

De sociale uitkeringen en ambtenarenlonen worden geïndexeerd omdat de afgevlakte ge­zond­heids­in­dex de spilindex heeft overschreden, meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau. De vorige overschrijding van de spilindex dateert van augustus 2018. 

Begin dit jaar werd verwacht dat de spilindex pas in maart zou worden overschreden. Omdat dat nu al gebeurt, zullen de overheidsuitgaven hoger zijn dan voorzien. Het hr-dienstenbedrijf Acerta raamde de extra uitgaven op 78,5 miljoen euro, alleen al voor de sociale uitkeringen.

In de privésector verschilt de loonindexering van sector tot sector. Een groot deel van de non-profitsector werkt net als de overheid met een spilindex. Andere sectoren indexeren de lonen op een vast tijdstip, meestal in januari.

Valentijn

Het indexcijfer van consumptieprijzen steeg in februari met 0,02 punt naar 109,71 punten. Groenten, alcoholhoudende dranken en bloemen en planten werden duurder. Zoals elk jaar in februari steeg de prijs van rozen wegens Valentijn, signaleert Statbel.  Motorbrandstoffen als benzine en diesel werden goedkoper omdat de bezorgdheid over het coronavirus de olieprijs heeft doen dalen. Ook de prijs van aardgas daalde.

De inflatie vertraagde in februari naar 1,1 procent, omdat de index deze maand minder is gestegen dan in februari vorig jaar. In januari bedroeg de inflatie nog 1,41 procent.     

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud